• Українська
  • English
Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку
Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку

Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку

Уроджені вади розвитку (УВР) – основна причина малюкової смертності в розвинутих країнах світу.

Тому 12 провідних організацій світу з охорони здоров’я оголосили 3 березня 2015 року першим щорічним Всесвітнім днем запобігання вродженим вадам розвитку. Мета цього Дня у всьому світі – покращити поінформованість суспільства про причини УВР, запровадити програми первинної профілактики ВВР, розширити мережу інформаційних ресурсів і служб з опіки хворих та їхніх родин.

3 березня 2015 року вперше відзначатиметься щорічний

            Проблеми, пов‘язані з УВР, особливо актуальні для населення Чернівецької області і України загалом. Сучасною наукою доведено, що на виникнення більшості УВР у дітей впливають чинники навколишнього середовища (тератогенні чинники), зокрема, іонізуюче опромінення, алкоголь, дефіцит мікронутрієнтів, негативний вплив яких можна зменшити або усунути, і тим самим значно знизити ризики і частоту УВР.

За період 2004-2013 рр. у Чернівецькій області народилося 107244 новонароджених, серед яких 3212 (3,0%) дітей мали уроджені вади розвитку (29,95 на 1000). Серед дітей з УВР зареєстровано 40 випадків вад невральної трубки (ВНТ), з яких 28 (70,0%) народилися живими. У ранньому віці померло 19 (68%) дітей. Щонайменше 50% дітей могли народитися здоровими, якби їх матері приймали фолієву кислоту у дозі 0,4 мг на добу преконцепційно (тобто впродовж 2-3 місяців до зачаття дитини).

ЦІНА життя дитини = вартості  однієї упаковки фолієвої кислоти (менше 10 гривень!)

Результати досліджень свідчать:

  1. Кількість ВНТ можна зменшити на 50%. Кошти, необхідні для запобігання ВНТ шляхом застосування фолієвої кислоти у таблетках жінками репродуктивного віку, є мінімальними.
  2. Необхідна широка освітня кампанія про негативний вплив алкоголю на розвиток дитини до народження, яка сприятиме запобіганню мікроцефалії та інших УВР.
  3. За допомогою популяційного моніторингу ВВРможна достовірно оцінити ефективність вищевказаних заходів.

«НАЙКРАЩИЙ СТАРТ У ЖИТТІ – ЦЕ НАРОДЖЕННЯ БЕЗ УРОДЖЕНИХ ВАД РОЗВИТКУ, ЯКИМ МОЖНА ЗАПОБІГТИ»

Для отримання інформаційних матеріалів з питань ВВР звертайтеся на кафедру педіатрії та медичної генетики БДМУ, Антенатальний центр охорони плоду та медичної генетики Обласного медико-діагностичного центру, а також omninetukr@gmail.com“>omninetukr@gmail.com                

Матеріал підготувала: Доц.  кафедри педіатрії та медичної генетики БДМУ к.мед.н. Ластівка І.В.

 

Корисно знати