• Українська
  • English
Домашня аптечка може стати причиною токсикоманії у підростаючого покоління
Домашня аптечка може стати причиною токсикоманії у підростаючого покоління

Домашня аптечка може стати причиною токсикоманії у підростаючого покоління

Зловживання холінолітичними препаратами

поширено переважно серед підлітків та молоді. Дана група препаратів відноситься до токсикоманій з відсутністю юридичної відповідальності за її поширеність, оскільки дані препарати не включені у державний перелік наркотиків, хоча їх дія проявляється психічною, а іноді й фізичною залежністю від них. Серед холінолітичних препаратів найбільш поширені антигістамінні, а саме – димедрол. Переважно підлітки вживають його разом із алкоголем з метою досягнення «оглушення», а опійні наркомани додають димедрол до основного наркотика для продовження його дії.  Застосування великих доз димедролу призводить до розвитку делірію, при якому зорові калейдоскопічні галюцинації реально відображують ситуацію, яка передує інтоксикації. У післяделіріозному періоді спостерігається астенія.

Зловживання антипаркінсонічними засобами (циклодол, паркопан, артан) поширені також серед молодих людей. Гостра інтоксикація після прийому 10 мг і більше циклодолу характеризується чотирма фазами: ейфоричною, звуженням поля свідомості, галюцинаторною і фазою виходу. Спочатку токсикомани приймають від 4 до 6 таблеток по 2 мг на добу. Патологічний потяг формується при регулярному вживанні. Після 10-15 кратного прийому циклодолу виникають коливання настрою – від ейфорії при вживанні до пригніченого при невживанні. Зростає толерантність. Абстинентний синдром розвивається через 1-1,5 роки від початку   зловживання  і виникає через 24 години після останнього прийому препарату. З?являється почуття  напруги, неспокою, внутрішній дискомфорт. Знижується працездатність, настрій, виникає слабкість, розбитість. Соматговегетативні порушення проявляються тремором всього тіла, гіпертонусом скелетних м?язів, скутістю рухів, судомами окремих груп м?язів. У психічному статусі виражена злосливість, подразливість, дисфоричність. Триває абстинентний синдром 1-2 тижні та змінюється астенією. У хворих, які приймають більше 25 таблеток циклодолу, порушується пам’ять, увага, сповільнюється мислення, підвищується м’язовий тонус, характерна хода на прямих ногах. При передозуванні циклодолу розвивається циклодоловий делірій з порушенням орієнтації в оточуючому, застрашливими зоровими і слуховими галюцинаціями з гостро виникаючим маяченням переслідування. Протягом делірію можуть спостерігатися світлі проміжки тривалістю від  декількох хвилин до декількох годин, коли свідомість прояснюється з критичною оцінкою пережитого.

Також до холінолітичних препаратів відноситься група, яка містить атропін (дурман, атропін). Вживання 15-25 насінин дурману, який має у своєму складі ряд алкалоїдів, зокрема атропін, викликає деліріозний стан з метаморфопсіями, порушенням схеми тіла, руховим збудженням. Соматоневрологічна симптоматика психозу проявляється гіпертермією, ціанозом, тахікардією, мідріазом, краплинними крововиливами. Гострий період триває  добу. У подальшому розвіивається загальна слабкість, головний біль, атактична хода. Протягом декількох діб вечорами з?являється невмотивований  страх, тривога, поверхневий сон. Атропін в невеликих дозах застосовується в медицині. Прийом великих доз  призводить до галюцинаторного ефекту. Виникає тахікардія, порушується чіткість зору. До летального кінця призводить пригнічене дихання, причому виникає це від дози, не набагато більшої за мінімально ефективну.

Дуже небезпечним є застосування холінолітичних препаратів не в дозах, необхідних  для досягнення лікувального ефекту, а у дозах, які  значно перевищують медично допустимі і викликають токсикоманію.

Матеріал підготувала: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. Савенка С.М., к.мед.н. Русіна Світлана Миколаївна

Корисно знати