• Українська
  • English
Профілактика меланоми

Профілактика меланоми

Що таке меланома?

Меланома — це злоякісна пухлина, яка формується з пігментних клітин шкіри – меланоцитів і характеризується швидким, агресивним перебігом. Термін “меланома” походить від грецького слова “melanos” (темний, чорний). Але потрібно знати, що інколи зустрічаються безпігментні варіанти меланоми, наприклад, рожевого кольору. У запущеній формі меланома може стати причиною смерті пацієнта. Водночас, при ранній діагностиці вона ефективно лікується.

  • Статистика меланоми:

У структурі захворюваності населення на рак на меланому припадає 3,0–5,0 % від усіх первинних захворювань на рак шкіри.

Щорічно у всьому світі лікарі діагностують 230 000 нових випадків меланоми.

За даними Національного канцер-реєстру України, у 2018 році меланома була у 2 835 людей. Захворюваність на 100 тис. населення становила 7,9 (світовий показник — 4,9), а смертність — 2,6 (світовий показник — 1,5). Під час профілактичних медичних оглядах було виявлено 45,2% випадків.

Приріст захворюваності на меланому становив 77,3 % за 2000-2019 роки.

  • Де як правило з’являються меланоми?

Меланома може виникати на будь-якій ділянці шкірного покриву (30 % випадків меланома виникає з родимки, а у 70 % – на чистій шкірі), в тому числі на слизових оболонках та нігтях. Але улюбленими місцями локалізації меланоми у жінок є нижні кінцівки, у чоловіків − тулуб, рідше – голова, шия.

  • Вік і меланома:

Меланома може з’явитися у будь-якому віці, у тому числі у дітей та підлітків. Особи віком старше 50 років мають високий ризик розвитку меланоми та люди, чия робота пов’язана з постійним перебуванням на відкритому сонці.

  • Як правильно проводити самодіагностику?

Потрібно керуватися правилом АККОРД, дотримуючись якого кожна доросла людина раз на місяць повинна проводити самодіагностику (обстеження кожної родимки за правилом АККОРД – асиметрія, край, кровоточивість, окрас, ріст, динаміка), і відповідно батьки – дітям. Перш за все керуйтеся такими правилами огляду:

  1. Використовуйте дзеркала, щоб отримати можливість чітко бачити себе.
  2. При необхідності, зверніться по допомогу до члена сім’ї.
  3. Поетапно огляньте: ваше обличчя, особливо ніс, губи, рот і вуха – спереду і ззаду; шкіру голови, використовуючи повітря фену і дзеркало, щоб оглянути кожну ділянку; свої руки: долонну і тильну сторони, між пальцями й під нігтями, передню і задню поверхні передпліч; всі сторони вашого плеча, починаючи з ліктя стоячи перед дзеркалом в повний зріст; шию та грудну клітку (жінки повинні підняти молочні залози, щоб оглянути шкіру під ними); спину стоячи спиною до дзеркала в повний зріст, використовуючи ручне дзеркало; задню частину шиї, плечей, а також всі частини спини, сідниці, та задню поверхню обох ніг, також, за допомогою дзеркал. Сядьте, та покладіть кожну ногу в свою чергу, на інший стілець. За допомогою ручного дзеркала, огляньте статеві органи. Перевірте передню та бокову частину обох ніг, стегна до гомілки, щиколотки,  між пальцями та під нігтями. Огляньте підошви ніг і п’яти.

А далі у разі виявлених змін потрібно звертатися на прийом до дерматолога чи онколога.

  • Як часто потрібно оглядати родимки у лікаря?

Якщо у Вас небагато родимок і немає таких факторів ризику, як:

– разом 100 і більше мілких,

– 3 і більше родимок, діаметр яких понад 5 мм,

– вроджений пігментний невус чи диспластичні невуси,

– знайдені Вами ознаки, як зазначені у правилі АККОРД

Тоді Вам потрібно відвідувати лікаря 1 раз в 6-12 місяців з метою профілактики злоякісних новоутворень шкіри, у тому числі меланоми.

 

24 травня 2021 року – День Меланоми в Україні

Перевір родимку – збережи життя!

https://stopmelanoma.net/consultation

 

Матеріал підготувала: Гулей Лілія – асистент кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету, к.мед.н.

 

 

Корисно знати