• Українська
  • English
Збережемо наш скарб – рідну мову!

Збережемо наш скарб – рідну мову!

9 листопада Україна відзначає день української писемності та мови!

Це свято започатковане у 1997 році указом президента на підтримку ініціативи громадських організацій у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця.

Дата свята обрана невипадково. Церковне свято 9 грудня присвячене українському літописцю Нестору. За деякими дослідженнями, саме з його праць починається українська писемність.

Українська мова – одна з головних цінностей нашої країни, наша гордість і наш скарб. Українську мову неодноразово забороняли і намагалися викорінити, а над її носіями вчиняли геноцид. Наша мова пережила все це і зараз визнана однією з найкрасивіших мов у світі.

Кожен українець повинен пишатись найкращим скарбом – рідною мовою. Читаючи книги, дивлячись кіно, розмовляючи рідною мовою, ми пишемо історію і міцно бережемо її. Як багато написаних віршів та книг українською мовою, як мелодійно звучить вона з вуст кожного хто її промовляє.

 

Єдиний скарб у тебе – рідна мова.

Заклятий для сусіднього хижацтва.

Вона твого життя міцна основа,

Певніша над усі скарби й багатства

П. Куліш

У День української писемності та мови є такі традиції:

  • покладати квіти до пам’ятника Несторові-літописцю;
  • відзначати найкращих популяризаторів українського слова;
  • заохочувати видавництва, які випускають літературу українською мовою;
  • проводити Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика — конкурс відбувається за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників понад 5 млн з 20 країн світу.

А ще є така традиція, що  9 листопада, батьки відводять дітей до школи, а потім йдуть до церкви: поставити свічку перед образом Нестора-літописця і помолитися, щоб він допоміг дитині у навчанні. Також, у День української писемності та мови, на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано з 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть узяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

 

Матеріал підготувала асистент кафедри мікробіології та вірусології Валентина Джуряк

Корисно знати