• Українська
  • English
Цінна професія – лікар-психолог
Цінна професія – лікар-психолог

Цінна професія – лікар-психолог

Всеукраїнський день психолога – відзначається в Україні 23 квітня.

У числі наук, які розвивають сучасні підходи до пізнання особистості людини, є медична психологія, специфічним предметом якої є дослідження патологічних психічних станів і процесів, у тому числі й у їх соматичних проявах, з одного боку, і психологічних проявів і наслідків патологічних соматичних процесів і явищ – з іншого. Медична психологія розглядає також психологічні аспекти діяльності лікаря і поведінки хворого. Вона вивчає психічні прояви хвороб, роль психіки в їх виникненні.

Зв’язки психології та медицини настільки тісні, що для психологів, що працюють у цій сфері, медичні знання абсолютно необхідні. Водночас медики все більше усвідомлюють необхідність психологічних знань для успішної лікувальної роботи. Таким чином, медична психологія – це область наукових знань і сфера практичної роботи, в рівній мірі належить як медицині, так і психології.

Актуальність медичної психології визначається основним положенням медицини про те, що лікар повинен лікувати не хворобу, а хворого.

Медична психологія як галузь прикладної психології виділилася в самостійну науку тільки в XX столітті. Важливий внесок у розвиток медичної психології внесли 3. Фрейд, Е. Кречмер, В.М. Бехтерєв, С.С. Корсаков, Г.І. Россолімо. Першими практичними психологами в медицині ставали лікарі. Як лікарі-невропатологи або психіатри починали працювати 3. Фрейд, Е. Кречмер, Г. Роршах, В.М. Бехтерєв, П.Б. Ганнушкіна і багато інші.

Практична робота психологів у медицині спрямована насамперед, на розробку і застосування методів психодіагностики (в цілях медико-психологічної експертизи), а також методів психокорекції.

Медична психологія як прикладна наука має такі завдання:
– вивчення психічних факторів, що впливають на розвиток хвороб, їх профілактику та лікування;

– вивчення впливу тих чи інших хвороб на психіку;

– вивчення різних проявів психіки в динаміці;

– вивчення порушень розвитку психіки;

– вивчення характеру стосунків хворої людини з медичним персоналом;

– розробка принципів і методів психологічного дослідження в клініці;

– створення і вивчення психологічних методів впливу на психіку людини в лікувальних і профілактичних цілях.

Найважливіший напрямок роботи медичних психологів – робота з соматичними хворими. Взаємозв’язок психічних функцій людини і соматичних захворювань відомі давно. В даний час доведено, що в походженні таких захворювань, як бронхіальна астма, виразкова хвороба шлунка, гіпертонія важлива роль належить психічному фактору. Відомо, що сильні душевні хвилювання, тривалі стресові переживання можуть негативно вплинути на організм і викликати соматичні захворювання.

Робота психологів в медицині пов’язана насамперед з розробкою та застосуванням методів психодіагностики. Психологічна діагностика відноситься до числа основних видів діяльності медичного психолога. Мета діагностики в клінічній практиці полягає в тому, щоб за допомогою різних методів обстеження виявити досить повну картину психологічних особливостей людини, вивчити зміни психічних процесів людей з різними психічними порушеннями. Одним з найважливіших напрямків роботи є психокорекція – використання методів психологічного впливу для поліпшення почуття психологічного благополуччя клієнта.

Незважаючи на актуальність професійної психологічної роботи в медичній сфері, проблеми конструктивної взаємодії психології та медицини в процесі повсякденної лікарської практики все ще до кінця не вирішені і викликають суперечки. Незважаючи на те, що багатьма лікарями визнається важлива роль психології для медицини, формування професії медичного психолога та психологічної служби в системі охорони здоров’я України відбувається повільно.

Матеріал підготували:доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка, к.мед.н. Юрценюк О.С., асистент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка, Ротар С.С.

Корисно знати