• Українська
  • English
Гемангіоми у дітей
Гемангіоми у дітей

Гемангіоми у дітей

Гемангіоми шкіри є доброякісними пухлинами,

які зустрічаються у 80% випадків серед різних пухлинних новоутворень у дітей. Гемангіоми супроводжуються прогресивним ростом, особливо у новонароджених, які зустрічається у 2,5% всіх дітей, а до кінця першого року цей показник збільшується до 10,1% .

Незважаючи на доброякісний перебіг гемангіом, у більшості із них проявляється злоякісний ріст, розростаючись вони руйнують оточуючі тканини і призводять до значного косметичного дефекту і в першу чергу це відноситься до гемангіом обличчя та голови. На підстві наших гістоімунологічних досліджень ми відносимо гемангіоми до пухлинної, а не диспластичної природи.                                                                     

Мета роботи. Провести тотальний огляд дітей в районах області та розробити карту розповсюдження хворих в залежності від географії мешкання. На підставі диспансерного обліку розробити карту розповсюдження судинних пухлин лицевого відділу голови. Встановити найбільш часту локалізацію гемангіом лицевого відділу голови. Для вивчення ефективності кріохіруогічного методу лікування сформувати дві групи хворих з гемангіомами лицевого відділу голови.

Матеріал та методи. Нами було обстежено 25 тис. дітей, на основі обстеження складено карту розповсюдження хворих в залежності від мешкання: Встановлено значний ріст гемангіом на 50% в порівняні з 1986 роком. Беручи до уваги значне враження судинними пухлинами обличчя ми склали карту розповсюдження гемангіом лицевого відділу голови: Згідно нашим даних судинні пухли частіше розміщуються в лицевій ділянці голови, що складає 32,64% від загальної кількості виявлених гемангіом.

Найбільш розповсюдженими пухлинами обличчя є капілярна гемангіома, яка зустрічається у вигляді «суниці». Ця пухлина відрізняється проліферацією кровоносних судин, що підвищуються над поверхнею шкіри у вигляді блискавично-червоної «суниці».

Характерною рисою таких пухлин є швидкий ріст, за декілька місяців від народження судинна пухлина може значно вирости і захопити обширну поверхню м’яких тканин. Зустрічаються пухлини, яким притаманний статичний період, коли вона не росте і не змінюється.

Прості гемангіоми розміщуються, як правило, на поверхні. Для таких гемангіом характерний «симптом надавлювання». При надавлюванні судинна пухлина зменшується в розмірах, становиться в рівень зі шкірою і блідне. При припиненні надавлювання вона наповнюється і набуває попереднього вигляду за формою і розмірами і стає більш різко червоною – «симптом наповнення». При крикові дитини, гемангіома голови переповнюється кров’ю і збільшується в об’ємі та розмірах. Пальпація гемангіоми не болюча. Болючість спостерігається коли пухлина розміщується по ходу нервових стовбурів. При термометрії можна встановити температурну асиметрію (температура гемангіоми на 0,5°С вища чим на оточуючих тканинах).

Причина появи гемангіом до сьогоднішнього дня ще невідома. Одна із простих теорій стверджує, що пухлина з’являється в результаті неправильного розвитку судин в період ембріогенезу. Розвиток кровоносної системи визначається генами дитини та розпочинається на 5 тижні вагітності, а на 8 тижні закінчується формування кровоносної системи. Іноді, в результаті генетичного зриву, ріст судин в окремій ділянці тіла ще продовжується декілька тижнів, що може стати причиною появи судинної пухлини. Згідно другої теорії судинні пухлини виникають із-за недостатньої іннервації судин. Діаметр судин регулюється м’язами їх стінок. При порушенні іннервації судини розширюються утворюючи червоні судинні пухлини.

За останні 5 років в клініці дитячої хірургії Буковинського державного медичного університету обстежено 563 хворих у віці від 10 днів до 13 років, з них хлопчиків – 152 (27%) , дівчаток – 411 (73%).  Гемангіоми лицевого відділу голови зустрічались у 32,64%, з них: Результати дослідження та їх обговорення. Обстежено дві групи хворих від 6міс. до 5 років. До першої групи хворих, з простими капілярними гемангіомами ввійшло 20 дівчаток, а до другої – 20 дівчаток з кавернозними гемангіомами.

Оскільки в ранній віковий період важкий, лікування треба розпочати в перші дні народження і навіть недоношеність не є протипоказанням для якомога раннього лікування.

В останні роки в лікувальних цілях знаходять найбільш вдалий в лікуванні кріогенний метод. В якості хладегента використовується рідкий азот з температурою кипіння 196°С завдяки таким важливим властивостям, як простота, анальгезуючий ефект, відсутність запальної реакції, економічність, абсолютна безкровність – порушення загального стану дитини, підвищення температури, патологічних реакції, лікування холодом займає пріоритетний метод серед існуючих методів.

При обширних гемангіомах обличчя лікування необхідно розпочинати з периферії до центру і повинно проводитися в декілька сеансів, які через кожних 10-12 днів, за цей час місцева реакція на місці кріодії затихає і лікування при нормальних тканинах гемангіоми може бути повторено.

Після встановлення діагнозу, перед сеансом кріодеструкції, шкіра піддавалася спеціальній санації розчином антисептика, робочі насадки, розроблені нами, перед процедурою підбиралися відповідно утворення, оброблялися 96° спиртом. Лікування проводили за допомогою кріоапорату «Іній». Для проведення кріодеструкції достатньо контактні насадки з поверхнею пухлини. При використанні різних за формою та розмірами насадок експозиція не мінялась. Оцінку методу лікування проводили по строках появи набряку, часу появи сухого струпу, крайової епітелізації та термінах лікування.

Лікування дітей з гемангіомами розпочинали з експозицією від 30 до 50 сек., в залежності від розмірів та локалізації. Після кріодії у ділянці пухлини утворюється «льодове поле», діаметром відповідно розмірам пухлини.

Утворення сухої кірочки відмічається струпом на 5-6 добу. Епітелізація під струпом проходить до 12 діб. В період утворення міхура місце кріодеструкції обробляли розчином діамантового зеленого. В подальшому при появі струпу використовували вінілін.

 При кріогенному лікуванні хороших результатів можна досягнути у 98% випадків. Ускладнення зустрічалися в 0,3% випадків.

Завдяки впровадження кріохірургічного методу лікування у 85% випадків клініка відмовилась від традиційних хірургічних методів лікування гемангіом обличчя, віддаючи перевагу ефективному сучасному кріохірургічному методу «хірургія без скальпеля».

Висновки.

1. За останні 10 років в Чернівецькій області відмічається стрімке зростання на 50% в порівнянні з 1986 р. доброякісних новоутворень шкіри у дітей.

2. Найбільш частою локалізацією судинних пухлин являється лицевий відділ голови 32,64%, що потребує пошуку лікування в зв’язку з більш частим ураженням слизових оболонок та шкіри.

3. Кріоаплікаційний метод з використанням хладагента, рідкого азоту, може знайти широке використання як в стаціонарі так і в поліклінічних умовах.

4. Кріогенний метод не вимагає знеболення, не викликає запальної реакції, кровотечі, дозволяє економити час лікування, за рахунок розроблених насадок забезпечує кріодію відповідно формі і розмірам пухлини, не виходячи за її межі.

5. Відсутність ускладнень колоїдних рубців, хороші косметичні результати підтверджують переваги кріоаплікаційного методу перед існуючими методами і з успіхом може бути методом вибору в комплексному лікуванні гемангіом м’яких тканин у дітей.

Матеріал підготував: професор кафедри дитячої хірургії та отоларингології Б.М. Боднар.

Корисно знати