• Українська
  • English
48 правил харчування для 48 денного Великоднього посту
48 правил харчування для 48 денного Великоднього посту

48 правил харчування для 48 денного Великоднього посту

Істинний Піст (говіння) — це не лише відмова від певної їжі,

але віддалення від зла, стримання від злослів’я, неправди, гніву, служіння ближньому, очищення душі від гріха та молитва. Народне прислів’я “Постись духом, а не лише брюхом” наголошувало, що Піст, перш за все, означає очищення душі від злих думок та вчинків.                

Великий піст, який триває 48 днів, припадає на найважчий для організму час – час переходу від зими до весни, коли відбувається перебудова всіх життєвих процесів, коли організм фізіологічно перебуває в стадії авітамінозу, перебудова біоритмів у зв’язку із переведення годинників. Тому, щоб не завдати шкоди організму і використовувати піст максимально для покращення свого здоров’я, необхідно до харчування в цей період поставитися відповідально.

Позитивний вплив на здоров’я людини посту дослідили вчені медичного центру Інституту серця США. Вони підтверджують корисність регулярних періодичних постів для роботи серцево-судинної системи та обміну речовин, оскільки знижують ризик хвороб коронарних артерій та діабету та рівень “поганого” холестерину в крові людини. Згідно з дослідженнями Національної академії харчування США, система позмінного вживання м’ясної і вегетаріанської їжі, визнана дуже раціональною, оскільки є природним тренуванням для імунної та травної систем та має комплексний оздоровчий вплив. Є багато причин, щоб дивитися на піст як користь для здоров’я. Тіло позбавляється від токсинів, зцілює себе, відновлює пошкоджені клітини.
      

1 правило: протипоказано поститися вагітним жінкам, особливо при токсикозі і при поганому самопочутті, жінкам, які годують грудьми. Літнім людям з хронічними захворюваннями та людям з захворюваннями органів травлення (виразкою, гастритом, холециститом, панкреатитом, гепатитом, ентеритом), з цукровим діабетом, з порушеною функцією щитовидної залози або анемією через нестачу заліза. Виснаженим людям, що перенесли операцію або тривалу хворобу, особам, зайнятим важкою фізичною працею.

2 правило: обережно поститися людям з високим артеріальним тиском, серцевою недостатністю.

3 правило: якщо, навіть маючи певні застереження щодо дотримання Посту, людина все ж бажає постити, то, порадившись із лікарем, можна зробити послаблення: наприклад, вживати яйця та кисломолочні продукти, що містять необхідні для життя повноцінні білки.

4 правило: масляна закінчується прощеною неділею, в цей день необхідно щиро пробачити, забути образи, злість. Не варто вступати на шлях виправлення з тягарем на серці і в думках. Саме тому варто попросити у священика благословення на піст. Це допоможе дотримуватися всі правила і канони.

5 правило: важливо не «застрибувати» в піст та не «вистрибувати» з нього. Ідеться про те, що витримати сто відсотково всі канонічні харчові заборони без шкоди, а навпаки, з користю для організму, вдається лише добре підготованим людям, котрі протягом року дотримуються всіх постів та щосереди й п’ятниці відмовляються від споживання м’яса, риби, яєць, молока.

6 правило: для людей що будуть поститись вперше піст необхідно тримати лише 1 тиждень, а далі робити розвантажувальні дні.

7 правило: нормальне функціонування всіх органів і систем потребує корисних речовин та енергії, добова норма складає 2000-2500 ккал, це забезпечить правильне харчування в піст.

8 правило: включення в раціон білку рослинного походження – це всі соєві продукти: бобові, горіхи, насіння, різні злакові, вироби з борошна грубого помолу.

9 правило: урізноманітнити свій раціон різними кашами, макаронними виробами із борошна грубого помолу або твердих сортів пшениці, картоплею, оскільки вони є ідеальними.

10 правило: крім білкової і крохмалистої їжі необхідно щодня вживати в їжу рослинні олії, близько 1-2 столових ложок на день. Найкориснішими оліями є нерафінована оливкова першого холодного віджиму та лляна, які найкраще додавати у салати. Для смаження та тушкування використовуйте оливкову рафіновану.

11 правило: важлива частка в денному раціоні відводиться овочам та фруктам, яких потрібно вживати в кількості не менше500 грамів щодня.

12 правило: при виборі овочів та фруктів найкраще керуватись при виборі правилом “веселки”, тобто жовті-оранжеві-червоні-фіолетові-зелені (лимон, морква, буряк, помідори, фіолетова капуста, селера, авокадо, петрушка, кріп і т.д.).

13 правило: вживати слід сезонні овочі, а не парникові з високим вмістом нітратів та пестицидів. Вони можуть принести більше шкоди, ніж користі.

14 правило: корисно вживати заморожені ягоди (малина, ожина, полуниця, чорниці) та квашені овочі, вони містять більше вітамінів, аніж консервовані та мариновані.

15 правило: для попередження нестачі заліза організмом важливо вживати крупи та бобові продукти разом із овочами, в яких міститься вітамін С, який допомагає перетворювати залізо у засвоювану форму. Хорошим джерелом заліза є порошок какао.

16 правило: не забувайте щодня вживати 1 столову ложку насіння сезаму(кунжуту): це забезпечить організм необхідною кількістю кальцію, під час невживання молочних продуктів.

17 правило: для профілактики загострення весняної депресії необхідно включати до раціону страви з бурого (неочищеного) рису, пшона, гречки, сої, сочевиці, а також фініки, банани і арахіс.

18 правило: важливо щодня приймати вітамінно-мінеральний комплекс.

19 правило: джерелом жирів є також горіхи волоські, мигдаль; насіння льону, гарбуза, арахісове масло та халва.

20 правило: не забувати про важливість вживання достатньої кількості чистої питної води – не менше1,5 літрів в день.

21 правило: для любителів солодкого залишаються мед та сухофрукти, які є джерелом важливих вітамінів і мікроелементів. А напій із урюка, багатий калієм, оздоровить роботу серцевого м’яза.

22 правило: організуйте собі режим харчування не рідше 4-5-ти разів на добу. Адже рослинна їжа менш калорійна, ніж тваринного походження. При недостачі калорій може розвинутися банальна втома та слабкість.

23 правило: докладіть зусиль, щоб приймати їжу в стабільні години – травна система вже через 2-3 дні буде готова до роботи і процес травлення піде оптимальніше. І навіть різка зміна складу страв менше позначиться на Вашому самопочутті.

24 правило: намагайтеся не вживати ті страви, до яких відчуваєте неприязнь, бо все одно вони повноцінно не перетравляться, а лише викличуть бродіння і гниття продуктів та перевантаження організму токсинами.

25 правило: їжте тільки за наявності апетиту. Прислухайтесь до вашого організму, він підкаже які продукти йому потрібні для забезпечення енергією, мікроелементами, вітамінами.

26 правило: ще одне значення християнського посту – фінансова допомога ближнім. Сьогодні про це значення мало хто знає. Спочатку християнська церква наказувала, підрахувавши різницю в ціні між скоромними і пісними стравами, віддавати ці гроші на благодійність. Таким чином, піст дозволяв заощадити, але гроші пропонувалося віддати нужденним, а не залишати собі.

27 правило: не переїдайте. Як би не смішно це звучало, але переїсти можна навіть насіння або яблук. Важливо пам’ятати, що піст – це, насамперед, стриманість, прагнення до помірності. У піст необхідно харчуватися регулярно – 5-6 разів на день і збалансовано, не зловживаючи об‘ємами їжі. 

28 правило: особливо слід стежити за вживанням горіхів, насіння, олії, солодких продуктів і фруктів. Адже їх надлишок може порушити нормальну роботу органів травлення, погіршити стан шкіри і призвести до збільшення маси тіла.

29 правило: не пропускайте «рибні» дні. Протягом Великого посту є два дні, коли дозволяється вживати рибу – Благовіщення Пресвятої Богородиці та Вхід Господній в Єрусалим. Вони припадають на 7 і 13 квітня. Не нехтуйте «рибними» днями і обов’язково скористайтеся можливістю урізноманітнити свій раціон і заповнити нестачу корисних речовин в організмі. Вибирайте жирні сорти риби – наприклад, норвезьку сьомгу. Адже риба північних морів є незаперечним джерелом таких важливих для нашого організму Омега-3 жирних кислот і вітаміну D.

30 правило: банки з огірками, помідорами та іншими соліннями-маринадами стають супер популярними в піст. І дарма. Оскільки вже багато писали, що вони дуже шкідливі. Раніше все консервували тільки відкритим способом – під гнітом. Так солили огірки й інші овочі, квасили капусту, мочили яблука та ягоди. При цьому відбувався процес бродіння, і вони ставали кориснішими. Такі продукти під час посту дуже доречні.

31 правило: збираючись на роботу, підготуйте собі невеликий пакетик з сухофруктами для перекусу. Звичайні горішки, арахіс, курага, фініки, сушені банани – все це не тільки не суперечить посту, але й надзвичайно смачно і корисно! Непогано було б, якщо б ці перекуси стали вашою щоденною звичкою. 

32 правило: якщо є можливість, вживайте банани, яблука, гранати. Чим різноманітніше меню, тим краще буде вашому організму.

33 правило: не зловживайте прянощами, смаженої їжею, цукром і сіллю. Віддавайте перевагу варінню на пару або випіканню.

34 правило: з незвички великий обсяг свіжих овочів і фруктів часто заподіює дискомфорт в кишечнику (здуття, пронос), печію. Для запобігання даним явищам на початку поста в більшій мірі їжте відварні, тушковані та приготовлені на пару страви.

35 правило: корисно споживати овочі та фрукти ще й тому, що вони містять велику кількість рослинної розчинної клітковини (ентеросорбент), яка прискорює пасаж у кишці (профілактика закрепів), має сорбційні властивості і не дає всмоктатися токсинам бактерій, продуктам гниття та бродіння у системний кровообіг, а прискорює їх виведення, є субстратом для розмноження нормальної кишкової біфідо- та лактофлори, що відновлює колонізаційну резистетність та стимулює імунітет.

36 правило: спиртні напої заборонені. Винятком є лише виноградне вино в особливі церковні свята. 

37 правило: більше гуляйте на свіжому повітрі, займайтесь помірними фізичними вправами та використовуйте ароматичні ванни з натуральними інгредієнтами – хвойним екстрактом, відварами сухих трав (ромашки, меліси), ароматичними оліями лимону та апельсину.

38 правило: не випадково культовий продукт – відварене яйце – збалансований продукт, який стимулює активність травної системи після багатоденної стриманості, і йому потрібно надати перевагу.

39 правило: ретельно пережовуйте їжу – це дуже дієвий спосіб знешкодження патогенних бактерій, що потрапляють з їжею за допомогою ферменту лізоциму, який знаходиться у слині і має антибактеріальні властивості.

40 правило: при виході з посту – будьте помірними при вживанні м’ясної і жирної їжі. Поступово і акуратно повертайте її в свій щоденний раціон. Пам’ятайте, що в організмі до кінця посту рівень ферментів, що розщеплюють білок, стає мінімальним, а продукти гниття білків у кишечнику можуть на 2 дні вивести вас з нормального робочого графіка.

41 правило: перший тиждень після Великодня кількість їжі, яку споживаєте за святковим столом, не повинна бути надмірною. Найкраще припинити їсти, коли ще відчуваєте невеличкий голод. Не намагайтеся з’їсти більше за допомогою лікарських засобів. Ліки і ферменти здатні лише частково покращити перетравлення їжі, однак не можуть попередити наслідків переїдання. Оскільки під час посту кількість ферментів зменшується, то і обсяг їжі після виходу з нього слід збільшувати поступово — доки організм адаптується до нового режиму харчування.

42 правило: будьте особливо обережними з алкоголем. Отруєння спиртними напоями — основна причина госпіталізації у святкові дні. Алкоголь взагалі не можна вживати без їжі, а його кількість після посту слід зменшити удвічі-тричі — порівняно зі звичною нормою.

43 правило: особливо обережними при виході з посту слід бути хворим із хронічними недугами шлунково-кишкової системи, літнім людям. Їм необхідно утриматись від їжі тваринного походження, а тим паче від алкоголю у перші дні після свята. Додавання риби та м’ясних продуктів до пісних страв, які стали звичними, має відбуватися повільно.

44 правило: Як під час, так і після посту уникати брехні, негативних емоцій, зла, гніву, ненависті, шанобливо ставитися до оточуючих, генерувати гарні думки, здійснювати корисні вчинки.

45 правило: ставитися до інших так, як би ви хотіли щоб ставилися до нас. Любити ближнього свого (і далекого теж), як самого себе.

46 правило: якщо ми будемо дотримуватися посту в думках, словах і вчинках – рівень здоров’я лише підвищиться, а дотримання інших релігійних рекомендацій принесе ще більше здоров’я і благополуччя

47 правило: правильне харчування в піст, сприяє тому, що ми перестаємо бути психічно залежними від їжі, і таким чином ми робимо перші кроки до очищення душі. Адже не думаючи про їжу, ми замислюємося про більш суттєве для нашого життя. І тому потрібно розуміти, наскільки це важливо, дотримуватись Посту для гармонії свого внутрішнього світу.

48 правило: «Завжди радійте, невпинно моліться, за все дякуйте» – мудра порада як ніколи актуальна у великопостні дні.

І пам’ятаймо слова Святителя Івана Златоуста про значення посту: “Піст пом’якшує норов, вгамовує гнів, стримує поривання серця, бадьорить розум, дістає спокій для душі, полегшує тіло, усуває нестриманість”.  Є періодом молитви і каяття, очищення душі і тіла від гріха.

 

Матеріал підготували: співробітника кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб, професор, доктор медичних наук Оксана Святославівна Хухліна, асистент Віталій Степанович Смандич.

Корисно знати