• Українська
  • English
Проблеми якості води для урбанізованих територій
Проблеми якості води для урбанізованих територій

Проблеми якості води для урбанізованих територій

Більше третини жителів Чернівецької області проживає на урбанізованих (міських) територіях.

Так, за станом на 1 січня 2016 року в Чернівецькій області проживало 910,0 тис. осіб, з них 390,3 тис. осіб мешкало в міських поселеннях, а 519,7 тис осіб – у сільській місцевості. В області нараховується 417 населених пунктів ( в т.ч. 11 –міста). Гідрологічна сітка представлена густою мережею річок Дністер (протяжність на території області -272 км), Прут (128 км), Сірет (90 км), Черемош (80 км) та їх басейнів (4,5 тис. малих річок загальною довжиною 7,6 тис. км), акваторією Дністровського водосховища (площа 142 км2).

Основною проблемою екологічної безпеки системи водовідведення м. Чернівці та Чернівецької області є скидання забруднених стічних вод у поверхневі водні об’єкти.

За офіційними даними статистики у  поверхневі води за 2014 рік було скинуто 60,9 млн. м3 зворотних вод (обсяг загального водовідведення становив 63,7 млн. м3). Однак, реально ці цифри є значно більшими, оскільки не враховують комунальні скиди індивідуального житлового сектору як в міських так і в сільських населених пунктах. Особливого розміру дані скиди набули за останнє десятиріччя в зв’язку з інтенсивною індивідуальною забудовою ч. Чернівці та відсутністю в районах забудови централізованого водовідведення (мікрорайони «Роша», «Горячий Урбан», «Калічанка», «Клокучка», «Садгора»). Фактично малі ріки басейну р. Прут ( Клокучка, Калічанка, Совиця та ін.) перетворилися в потужні каналізаційні канали. Основними забруднювачами поверхневих вод області є підприємства, які займаються сільським та комунальним господарством. Обсяги стоків нормативно-очищених стічних вод, що пройшли очищення на відповідних об’єктах, становили 19,2 млн. м3 ( це тільки 31,5 % від загального обсягу скинутих у поверхневі водні об’єкти). Обсяг скинутих у поверхневі водні об’єкти забруднених стічних вод збільшився порівняно з попереднім роком на 10,2 %. Найбільші обсяги скидання забруднених стічних вод були в Новоселицькому районі та м. Чернівцях (відповідно 34,1% та 23,9 від загального скиду по області). На покращення ситуації екологічної безпечності водотоків в регіоні направлена реалізація транскордонного проекту ЄС «Поліпшення екологічної ситуації в басейнах річок Прут та Дністер шляхом покращення систем очистки стічних вод в Чернівцях та Дрокії», що передбачає виділення громаді Чернівців 426 300 євро (загальна вартість проекту становить понад 740 тисяч євро). 

Проблеми екологічної безпеки системи водовідведення регіону тісно переплітаються з техногенними та економічними проблемами. Так, зношена колекторна каналізаційна система (часів забудови австро-угорщини) породжує зсуви та провали в м. Чернівцях (вул. Одеська, вул. І.Вільде, вул. Головна та ін.). Фактично в м. Чернівцях та області відсутня сучасна аналітична база для визначення якості питної води, зокрема за вмістом хлорорганічних та інших небезпечних сполук.

Матеріал підготував: д.б.н., проф.  кафедри гігієни та екології Масікевич Ю.Г.

Корисно знати