• Українська
  • English
Фібриляція передсердь
Фібриляція передсердь

Фібриляція передсердь

Фібриляція передсердь (миготлива аритмія) є одним з найпоширеніших видів порушення ритму серця,

частота миготливої аритмії прогресивно збільшується з віком: серед осіб у віці старше 70 років вона зустрічається більш ніж у 10%.

Фібриляція передсердь характеризується відсутністю скоординованого збудження та скорочення передсердь, натомість впродовж усього серцевого циклу спостерігається часте (від 350 до 700 на хвилину) безладне, хаотичне збудження і скорочення окремих груп м’язових волокон передсердь, кожна з яких фактично є своєрідним вогнищем імпульсації.

Причини фібриляції передсердь

Миготлива аритмія виникає на тлі різних захворювань самого серця, а також інших органів і систем:

  • ішемічна хвороба серця;
  • вади серця (частіше мітральні);
  • перенесені запальні захворювання серця;
  • серцева недостатність;
  • тиреотоксикоз;
  • синдром слабкості синусового вузла;
  • гіпертонічна хвороба;
  • цукровий діабет та ін.

Основні симптоми миготливої аритмії:

відчуття перебоїв в роботі серця (неправильний ритм серця);

серцебиття;

слабкість, швидка втомлюваність;

біль в ділянці серця;

поява задишки;

запаморочення і непритомність.

За перебігом розрізняють пароксизмальну, персистуючу та  і постійну форми фібриляції передсердь. Пароксизми миготіння тривають від кількох секунд до 7 днів. Короткі пароксизми часто проходять спонтанно. Персистуюча форма фібриляції потребує лікарських втручань для відновлення ритму, натомість при постійній формі ритм відновити неможливо або недоцільно. Залежно від частоти серцевих скорочень миготлива аритмія може бути тахісистоличною, нормосистолічною та брадісистолічною.

Діагностика фібриляції передсердь зазвичай не викликає труднощів: у більшості випадків за характеристиками пульсу, аускультації серця та реєстрації ЕКГ можна впевнено визначити даний вид порушення ритму. Важливу додаткову інформацію отримують завдяки ультразвуковому дослідженню серця та тривалій реєстрації ЕКГ за Холтером. Інші методи дослідження (визначення концентрації електролітів крові, функція щитовидної залози тощо) дозволяють встановити причину фібриляції передсердь.

Пароксизм фібриляції передсердь може пройти самостійно. Але якщо аритмія зберігається декілька годин або виникли ускладнення, потрібно негайно звертатися за медичною допомогою. Втім, навіть якщо аритмія зникла сама собою, слід звернутися до лікаря. 

Тактика ведення пацієнтів з фібриляцією передсердь полягає у вирішенні на основі детального обстеження питання щодо відновлення ритму серця. За певних обставин, наприклад, тривале існування вади серця з порушенням розмірів лівого передсердя, фібриляцію передсердь переводять у постійну форму. У такому разі лікування хворого полягає у контролі частоти серцевих скорочень та попередженні ускладнень, насамперед – тромботичних та серцевої недостатності. Для відновлення серцевого ритму, яке має відбуватись в умовах стаціонару, існує цілий арсенал фармакологічних та електроімпульсних засобів та методик. Останні роки активно впроваджуються хірургічні методи лікування фібриляції передсердь.

Матеріал підготував: доцент кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини Олександр Поліщук.

Корисно знати