• Українська
  • English
Як попередити розумову відсталість
Як попередити розумову відсталість

Як попередити розумову відсталість

Під розумовою відсталістю або олігофренією слід розуміти загальне недорозвинення психіки дитини, в якій центральне і визначальне місце займає недорозвинення пізнавальної діяльності й інших вищих психічних функцій, загальною ознакою яких є наявність вродженого або набутого в ранньому дитинстві (до 3 років) загального недорозвинення психіки з перевагою інтелектуальної недостатності. Структура дефекту характеризується тотальністю і відносною рівномірністю недорозвинення різних сторін психіки.

 

Причини олігофреній різноманітні.

Всі фактори, які здатні викликати розумову відсталість, поділяються на спадкові (головним чином вроджені порушення обміну речовин, які викликають зміни з боку головного мозку) та обумовлені зовнішніми впливами, які діють на плід, що розвивається, через організм матері під час вагітності або ушкоджують мозок дитини віком до трьох років. До таких уражень відносять важкі хронічні захворювання матері, шкідливі звички (куріння, зловживання алкоголем і наркотиками), пологові травми, токсикоз другої половини вагітності, затяжні пологи, порушення циркуляції крові в судинах пуповини, неправильна будова плаценти, слабкість пологової діяльності, травми головного мозку дитини і перенесені ним нейроінфекції тощо.

Як правило, розумова відсталість необоротна. Однак розвиток деяких типів розумової відсталості, залежних від певних причин, може бути попереджено.

Надмірне споживання алкоголю майбутньою матір’ю під час вагітності може викликати ембріональний алкогольний синдром, який характеризується розумовою відсталістю. Інфекції, перенесені матір’ю під час вагітності, такі як краснуха, токсоплазмоз і цитомегаловірусна інфекція, також є причинами розумової відсталості у дітей.

Надмірне опромінення в ході рентгенівських обстежень вагітних жінок пов’язують з розумовою відсталістю та іншими пологовими дефектами. Деякі ліки, що приймаються жінкою в період вагітності, також можуть викликати розумову відсталість у дітей.

Порушення в харчуванні плода, викликані дефектами плаценти, можуть викликати розумову відсталість. Недоношеність і такі її ускладнення, як синдром респіраторного дистресу, можуть супроводжуватися затримкою розвитку.

Регулярний допологовий догляд, що включає покращене харчування і контроль діабету під час вагітності, зменшує ризик недоношеності та проблем розвитку в дитини. Допологовий догляд особливо важливий у випадку підліткової вагітності. Зменшення числа підліткових вагітностей могло б знизити ризик народження недоношених дітей і дітей з вадами розвитку. Пологоові травми чи важкі пологи, включаючи народження дитини в сідничному передлежанні, або довгі пологи, що ведуть до кесаревого розтину, можуть сприяти розвитку затримки розвитку. Іншими факторами, які можуть бути до певної міри результатом патологічних станів, таких як ускладнення несумісності по резус-фактору і гіпоглікемія.

Внутрішньомозкова кровотеча може бути причиною розумової відсталості. Вроджене порушення функції щитовидної залози, якщо його не лікувати, також може супроводжуватися розумовою відсталістю.

У дитинстві розумова відсталість іноді може викликатися травмою мозку, що отримана в результаті нещасного випадку та (або) жорстокого поводження з дитиною. Батьки повинні розуміти, що необхідно використовувати спеціальне сидіння і ремені безпеки під час пересування в автомобілі. Діти, що займаються контактними видами спорту, повинні носити захисні шоломи.

Пухлина головного мозку є рідкісною причиною розумової відсталості. Однак, якщо пухлина може бути вилучена або вилікувана до того, як її поширення зайде надто далеко, нездатність розвитку може бути подолана або зменшена. Такі важкі дитячі інфекції, як менінгіт (запалення захисних оболонок, що покривають головний і спинний мозок) або енцефаліт (запалення головного мозку) можуть ушкоджувати нервову систему дитини. Недоношені немовлята особливо схильні до менінгіту.

Отруєння свинцем у комбінації з іншими чинниками, типу порушення всмоктування, можуть служити причиною нездатності дитини до розвитку, включаючи розумову відсталість та церебральний параліч.

Профілактика розумової відсталості включає в себе медико-генетичне консультування для виявлення і лікування спадкових форм розумової відсталості та профілактики народження розумово відсталих. Особливе значення має придаваться профілактиці інтранатальної асфіксії і пологової травми. Певне значення має профілактика інфекцій і травм у новонароджених і дітей раннього віку. Важливе значення має боротьба з алкоголізацією, дотримання техніки безпеки на шкідливих виробництвах. Таким чином, до профілактичних заходів по попередженню розвитку розумової відсталості відносять наступні:

1. Попередження спадкової патології (медико-генетична консультація при наявності обтяженої спадковості від батьків).

2. Припинення дії проникаючої радіації, побутової інтоксикації (в тому числі алкоголю і нікотину), хронічних фізичних і психічних навантажень,  інших шкідливих зовнішніх факторів (шуму, забруднення води, землі, повітря токсичними відходами), забезпечення повноцінного і раціонального харчування, житлово-побутових умов, санітарно-гігієнічних умов праці та відпочинку.

3. Своєчасного і повноцінного лікування соматичних захворювань батьків і дітей (особливо матерів у період вагітності), правильна організація пологів.

4. Забезпечення правильної організації і ощадливіших умов праці для вагітних на виробництві, запобігання порушень техніки безпеки.

Матеріал підготувала Наталія Карвацька – доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка

Корисно знати