• Українська
  • English
Найбільший тріумф лауреата Нобелівської премії Роберта Коха
Найбільший тріумф лауреата Нобелівської премії Роберта Коха

Найбільший тріумф лауреата Нобелівської премії Роберта Коха

Щороку 24 березня світ відзначає Міжнародний день боротьби з туберкульозом.

У цей день понад 100 років тому німецький лікар Роберт Кох встановив бактерію-збудника хвороби.

Роберт Кох (нім. Robert Koch; 11 грудня 1843 – 27 травня 1910) – мікробіолог, один з основоположників сучасної бактеріології і епідеміології, лауреат Нобелівської премії. Це вчений, завдяки якому людство здолало дві смертельні хвороби – туберкульоз і холеру.

Основні праці Коха присвячені виявленню мікроорганізмів – збудників інфекційних хвороб і розробці методів боротьби з ними. З цією метою Кох зробив експедиції до Єгипту, Індії. Вперше одержав чисту культуру раніше відкритої бацили сибірки, чим довів її здатність утворювати спори, і пояснив шляхи розповсюдження сибірки. У 1884 році він сформулював, так звані, постулати Коха – правила визначення інфекційних захворювань.

Однак, найбільшого тріумфу Кох досяг 24 березня 1882 року, коли оголосив про те, що зумів виділити бактерію, яка зумовлює туберкульоз. У той час це захворювання було однією з головних причин смертності. Наприклад, у Німеччині від туберкульозу тоді помирала кожна сьома людина. Кох приготував вакцину з ослаблених бактерій туберкульозу, але попередити захворювання за допомогою цієї вакцини йому не вдалося. Цей препарат під назвою туберкуліну дотепер застосовується як допоміжний засіб при діагностиці туберкульозу. Щеплення проти туберкульозу було знайдене тільки через декілька років після смерті Коха, але це ніяк не зменшує важливості відкриття і заслуг Коха в справі боротьби з туберкульозом. Він не тільки відкрив палички туберкульозу, але і довів, що певні види бактерій завжди викликають певну хворобу. Крім того, Кох розробив метод селекції окремих видів бактерій і їх культивації в штучних середовищах.

У 1905 р. Кох за “дослідження й відкриття, що стосуються лікування туберкульозу” був визнаний гідним Нобелівської премії з фізіології й медицини. У Нобелівській лекції Кох сказав, що, якщо оглянути поглядом шлях, “який пройдений за останні роки в боротьбі з таким широко розповсюдженим захворюванням, як туберкульоз, ми не зможемо не констатувати, що тут були зроблені перші найважливіші кроки”. За ці найважливіші кроки Роберт Кох був удостоєний Нобелівській премії, а відкриті ним бактерії одержали назву «паличок Коха».

Матеріал підготував: завідувач кафедри мікробіології та вірусології, проф. Святослав Дейнека

Корисно знати