• Українська
  • English
«Дай людині рибу…» (до Всесвітнього дня рибальства)

«Дай людині рибу…» (до Всесвітнього дня рибальства)

«Дай людині рибу, і ти нагодуєш її лише раз.

Навчи її ловити рибу, і вона буде годуватися нею все життя

(давня китайська мудрість)

Рибальство є однією з найдавніших форм господарської діяльності. Напевно відтоді, як людина навчилась ловити рибу, вона навчилась і філософствувати. А як можна без цього на риболовлі? Ніколи не знаєш, що на тебе чекає. Завжди сподіваєшся, і повертаючись додому з уловом, відчуваєш почуття глибокого задоволення. Риболовля й досі залишається для нас дуже важливим видом діяльності. Про це свідчать численні традиції та свята, які є найбільш улюбленими мешканцями прибережних регіонів – день рибалки та день рибальства.

Урочистості з нагоди Всесвітнього дня рибальства (World Fisheries Day) покликані нагадати людству про те, що ми повинні зосередитись на важливих змінах також і в управлінні рибальством на нашій планеті. Це необхідно з метою забезпечення стійких запасів та оздоровлення океанічних та морських екосистем. Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй закликала країни, які ще не приєдналися до цих важливих процесів, стати повноправними учасниками морського права і юрисдикції національних і міжнародних вод, морського і океанічного дна, а також у процесах, необхідних для підтримки стабільності всього риболовецького промислу.

Це день був заснований у 1998 році та відзначається  рибальськими громадами, як організованими, так і громадськими, по всьому світу щорічно 21-го листопада. У цей день відбувається низка різноманітних заходів, таких як мітинги, семінари, громадські збори, культурні програми, виставки і театральні виступи, музичні шоу і демонстрації. Загальний акцент цих заходів підкреслює важливість збереження рибних ресурсів усього світу.

ООН повідомила, що згідно з недавніми дослідженнями, понад дві третини світового рибальських промислів схильні до надмірної експлуатації природніх ресурсів, а їх третина вже знаходиться в стані занепаду. Це відбувається через такі фактори, як втрата основних місць проживання риб, забруднення навколишнього середовища і реакція на процеси глобального потепління.

Всесвітній день рибальства покликаний допомогти у висвітленні життєво важливих питань екології та ресурсів не тільки для людини, а й для водних екосистем та життя, яке вони підтримують. Вода утворює гармонійний континуум. Це стосується річок і озер, природних водойм, морів і океанів.

Риба і різноманітні водні організми своєю чергою є важливою частиною дієти і харчування людей у всьому світі, джерелом білка і корисних мікроелементів. Особливо це стосується населення, яке постійно проживає на узбережжі. Не можна не враховувати і суспільне хвилювання з приводу надмірної експлуатації цього виду ресурсів недобросовісними рибалками. Крім важливості води й водних ресурсів для виживання, водні масиви також служать і засобом магістральних шляхів пересування.

Світовий видобуток риби суттєво зріс і буде зростати упродовж наступних десятиліть, хоча й кількість промислової риби залишилася на попередніх рівнях, а іноді й суттєво зменшилася, що зумовлене сповільненням відновлення аквакультури. Останній випуск доповіді організації «Стан світового рибальства і аквакультури» (SOFIA) повідомив, що до 2030 року виробництво продуктів рибальства та аквакультури виросте до 201 млн. тон., а це на 18% більше в порівнянні з поточним рівнем виробництва в 171 млн тон.

Як свідчать моніторингові дані, сектор рибальства має вирішальне значення для досягнення викорінення голоду та неповноцінного харчування в світі і його внесок в економічне зростання і боротьбу з бідністю зростає. Проте він не позбавлений своїх власних проблем, включаючи необхідність скорочення частки вилову водних мешканців, що часто здійснюється без дотримання принципів біологічної стійкості». За оцінками дослідників, близько 59,9 % основних видів промислових риб в даний час виловлюють на біологічно стійких рівнях, а більш як 30 %  добувають на біологічно нестійких рівнях, де відновлення вкрай низьке, або навіть і «від’ємне».

Іншим важливим чинником скорочення запасів є зміна клімату і забруднення світового океану мікропластиком. Хоч дослідження показують, що зміна клімату може привести до того, що загальний улов буде знижуватися в тропічних регіонах і суттєво зросте в помірних районах півночі. А от для розв’язання проблем, пов’язаних зі зниженням вмісту мікропластику у природних екосистемах слід надавати пріоритет профілактичним заходам, які сприяють зменшенню морського сміття, у т.ч. мікропластику, а також поетапному припиненню використання одноразового пластику у побуті.

Цікаві факти видобутку риби у світі:

Обсяг виробництва риби, яке споживає людина складає 151,2 млн. тон

Обсяг продукції, яку викидаю після вилову – 27 % всього улову.

Кількість зайнятих у рибальстві та аквакультурі – 59,6 млн. осіб

Регіон з найбільшою кількістю рибалок – Азія (85 %)

Частка світового виробництва риби, що надходить в міжнародну торгівлю – 35%

Найбільший у світі виробник і експортер риби – Китай

Найбільший у світі споживчий ринок риби і рибної продукції – Євросоюз, на другому місці – США, на третьому – Японія.

Для більшості з нас рибальство найчастіше є способом приємно провести час на природі, хобі – від якого практично неможливо відмовитися, яке захоплює як чоловіків, так і жінок та дітей. І це не дивлячись на вартість «обладнання» для риболовлі, погану погоду чи навіть хворобу. На риболовлі ми відпочиваємо, спілкуємось з природою чи друзями. Але це лише коли процес риболовлі не шкодить природі, це не стосується браконьєрства чи надлишкового промислу.

Пам’ятаймо – природа не терпить помилок та не вибачає наруги над собою.

Інформацію підготував к.біол.н., доцент кафедри мікробіології та вірусології Міхєєв А.О.

Корисно знати