• Українська
  • English
Правовий захист медичного працівника у конфлікті з пацієнтом

Правовий захист медичного працівника у конфлікті з пацієнтом

Щодня преса повідомляють про булінг стосовно медичних працівників у медіа та соцмережах. Частіше це вигадані історії, але вони шкодять лікарям.

Щороку зростає кількість злочинів проти медичних працівників (їх б’ють, беруть у заручники і навіть вбивають), адже, лікар немає права відмовитись надавати кваліфіковану медичну допомогу, навіть ризикуючи своїм власним життям та здоров’ям.

Практика свідчить, що дуже часто, опинившись у конфліктній ситуації, медичні працівники не знають своїх прав. Ті, хто знають свої права, не вміють своєчасно і грамотно сформулювати правомірні вимоги і не обізнані в процесуальних нормах.

Чинне законодавство України виділяє два способи захисту: загальні та спеціальні, які застосовуються в судовому та позасудовому порядку.

Отже, у випадку розміщення в мережі Інтернет інформації, яка порушує честь, гідність та ділову репутацію, медичний працівник може звернутися до особи, яка здійснила дане порушення, з вимогою про спростування такої інформації, або до суду з позовом про захист гідності, честі та ділової репутації.

До таких спеціальних способів захисту відносяться:

– спростування недостовірної інформації та/або право на відповідь (стаття 277 Цивільного Кодексу (ЦК) України);

– заборона поширення інформації, якою порушуються особисті немайнові права (стаття 278 ЦК України).

Керівництво медичної установи має мати адекватний підхід до вирішення конфліктів, що виникли між пацієнтами/законними представниками та медичним персоналом. Конфліктну ситуацію необхідно розглядати всебічно, вислухавши аргументи всіх учасників, у своїх висновках спиратись на значимі факти.

Якщо медичні працівники Вашої установи відчуватимуть підтримку та захист своїх інтересів з боку керівництва, то це неодмінно призведе до покращення якості надання медичної допомоги співробітниками Вашого медичного закладу.

Матеріал підготувала: к.мед.н, доцент кафедри соціальної медицини

та організації охорони здоров’я Анжела БІДУЧАК

 

 

Корисно знати