• Українська
  • English
Рак шийки матки – не надумана проблема
Рак шийки матки – не надумана проблема

Рак шийки матки – не надумана проблема

Рак шийки матки – друге за поширеністю злоякісне захворювання у жінок після раку молочних залоз. Ця пухлина розвивається зі слизової вистилки шийки матки в ділянці переходу плоского епітелію в циліндричний. У світі щороку виявляють близько п’ятисот тисяч нових випадків раку шийки матки, причому у більшої частини пацієнток дане злоякісне новоутворення через швидкі темпи росту та несвоєчасну діагностику, виявляється вже на пізній стадії.

 Причини виникнення захворювання

1. Часта зміна статевих партнерів. Рак шийки матки зустрічається у жінок, що ведуть безладне статеве життя в 4 рази частіше.

2. У жінок, які почали сексуальне життя до 17 років, зустрічається рак шийки матки набагато частіше, ніж у жінок, що мали перші статеві зносини після цього віку

3. Рак шийки матки взагалі не зустрічається у жінок, які не ведуть статеве життя, виникає рідко, якщо при статевому акті використовується презерватив.

Всі ці епідеміологічні спостереження показують, що рак шийки матки можливо викликається впливом смегми, тобто секрету залоз голівки статевого члена.

4. В якості головних збудників раку матки розглядають два віруси – вірус герпесу тип II і вірус папіломи (16, 18 типи). Яким чином ці два віруси впливають на виникнення раку матки, поки що не з’ясовано. При виникненні раку можуть грати роль багато факторів, наприклад генетичні та імунологічні.

Симптоми

Рак шийки матки рідко викликає симптоми на ранніх стадіях. При прогресуванні раку можуть з’явитися такі симптоми:

Вагінальна кровотеча після статевого акту – між місячними або після настання менопаузи;

2. Водянисті виділення з піхви, які можуть бути дуже інтенсивними або мати поганий запах;

3. Біль в ділянці малого таза;

4. Біль під час статевого акту.

Діагностика

Рак шийки матки зазвичай діагностують за допомогою Гінекологічного огляду, кольпоскопії та біопсії.

Профілактика

Для профілактики раку шийки матки рекомендується користуватися презервативами, щоб зменшити ймовірність зараження папіломавірусом, обмежити число статевих партнерів, і зробити щеплення від раку шийки матки. Крім того, жінкам старше 21 року, які живуть статевим життям, слід один раз проходити гінекологічне обстеження, щоб збільшити ймовірність раннього діагностування раку шийки матки.

Матеріал підготувала: Інна Бирчак, доцент кафедри  акушерства, гінекології та перинатології

Корисно знати