• Українська
  • English
Вірусний гепатит А – актуальна проблема сьогодення
Вірусний гепатит А - актуальна проблема сьогодення

Вірусний гепатит А – актуальна проблема сьогодення

У Чернівецькій області, за даними держсанепідслужби,

за останні роки зросла захворюваність на вірусні гепатити В і С. Що стосується вірусного гепатиту А, то в області реєструються лише поодинокі випадки як серед дорослого, так і серед дитячого населення.

Проте гепатит А сьогодні не втратив своєї актуальності, тому що на території України спостерігаються спалахи цієї недуги. Так, у 2015 році у Києві зареєстровано більше 300 випадків цього захворювання, з яких 76 – у дітей. Спалахи гепатиту А виникли серед дітей дитячого дошкільного закладу, учнів загальноосвітньої школи та серед студентів Київського політехнічного інституту, які проживають у гуртожитках. Захворюваність на гепатит А у столиці зросла більше ніж на 35 % порівняно з 2014 р.

Через це потрібно підвищити увагу як батьків, так і лікарів та усвідомити, що вірусний гепатит А залишається актуальною медико-соціальною проблемою у нашому регіоні.

Що таке гепатит А і в чому полягає його небезпека?

Гепатит А – це одне з найпоширеніших захворювань печінки. Воно характеризується достатньо високою сприйнятливістю неімунізованого прошарку населення. Заражаються у більшості випадків ті люди, які ніколи не хворіли на гепатит А, та які не вакциновані проти цієї вірусної інфекції. Адже імунітет після перенесеного захворювання та після щеплення стійкий і тривалий. У країнах із поганою санітарно-гігієнічною культурою на вірусний гепатит А можуть перехворіти практично усі діти до 5-7 років, а серед дорослого населення (після 40 років) він зустрічається рідко.

Вірус гепатиту А передається через забруднені воду, їжу, предмети побуту та руки. Тому цей гепатит ще називають «хворобою брудних рук». Поширює вірус хвора на гепатит А людина з випорожненнями (фекально-оральний механізм зараження). Тому спільне проживання з хворою людиною є ризикованим, якщо не дотримуватись санітарно-гігієнічних правил. У зовнішньому середовищі вірус стійкий, зберігається кілька тижнів і навіть місяців при плюсовій температурі, а при мінусовій – кілька років. Загрозу несуть також риба і морепродукти, які перебувають у забрудненому водному середовищі. Існують ще декілька шляхів передачі гепатиту А: при переливанні інфікованої крові, при статевих стосунках з хворим у гострому періоді, при користуванні спільними голками серед ін’єкційних наркоманів.

Ознаки гепатиту А

Гепатит А переважно починається гостро з підвищення температури тіла до 37-38 °С і більше, загальної слабкості, головного болю, болю у м’язах та суглобах, ломоти у всьому тілі, що нагадує грип. У дітей може мати місце і пронос. Згодом з’являються нудота та зниження апетиту, відчуття дискомфорту, тяжкості у верхній половині живота справа. Ці всі симптоми можуть тривати 3-6 днів. Специфічним проявом гепатиту А є поява жовтушності шкірних покривів та слизових оболонок очей, потемніння сечі, знебарвлення калу, що свідчить про ураження печінки. Варто відмітити те, що дана симптоматика більш характерна для дорослих та дітей старшого віку. У дітей до 6-ти років, часто не спостерігається яких-небудь помітних симптомів і лише у 10 % розвивається жовтяниця. Тому такі діти можуть поширювати вірус серед здорових, не викликаючи ніяких підозр для проведення обмежувальних заходів (безжовтянична форма). Адже ізоляція хворого на гепатит А є однією із основних умов для припинення поширення вірусів.

Жовтяниця триває від 1 тижня до 1-2 місяців, після чого наступає період відновлення, який триває півроку. У більшості випадків хвороба закінчується спонтанним видужуванням, хоча можливий тяжкий та злоякісний перебіг гепатиту А, що може закінчитися частковим або повним руйнуванням клітин печінки і у кінцевому результаті спричинити смерть.

Хто в групі ризику?

У першу чергу до групи ризику відносять дітей, так як вони не дотримуються правил особистої гігієни, забувають мити руки, користуються спільними іграшками. Тому батькам потрібно пильнувати за чистотою рук своїх дітей, предметами їхнього користування, продуктами харчування.

Профілактика:

  1. Для пиття та миття посуду, а також миття овочів, фруктів, ягід використовувати лише перекип’ячену воду, адже вірус гепатиту А достатньо стійкий до дезінфікуючих розчинів, а при температурі 100 °С гине миттєво.
  2. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас бутильованої води.
  3. Суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
  4. Забезпечити належну утилізацію стічних вод.
  5. Проводити щеплення проти гепатиту А. Імунізація – єдиний гарантований вид профілактики.

Не займайтесь самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звертайтесь до лікаря.

Гепатит А – це банальна кишкова інфекція, яка не несе ніякої загрози для життя людини, членів її родини, людей навколо. Проте при дотриманні правил гігієни та рекомендацій лікаря можна легко попередити і позбутися цієї вірусної інфекції.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх дітей!

Матеріал підготували: Москалюк В.Д. – д.мед.н., професор та Бойко Ю.І. – асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Буковинського державного медичного університету.

Корисно знати