• Українська
  • English
Причини адаптаційних розладів

Причини адаптаційних розладів

Розлад адаптації – психічний розлад  при якому людина  нездатна пристосуватися до нової невідомої, неприємної ситуації, яка є травмуючою тобто стресовою для неї. Причини адаптаційних розладів досить різноманітні, можна сказала – життєві.

Важливо пам’ятати, що основною проблемою може бути як одна травмуюча подія, так і  декілька, а саме, коли людина перебуває в хронічному стресовому стані, що, безумовно, є вже досить критичним. Розлади адаптації викликають виражені емоційні страждання і поведінкові порушення.

Стресорами для дорослих є проблематичні стосунки у родині, а саме – з дітьми, батьками, між подружжям. Частими причинами є подружня зрада, яка особливо важко переноситься жінками, коли вони залишаються з дітьми, хворими батьками та ще і без роботи (без необхідного матеріального забезпечення), а іноді, і з боргами чоловіка. Важливою складовою розладу адаптації є і непорозумінні з дітьми, які стали неслухняними, а іноді  – «некерованими». Найпоширенішою причиною розладів адаптації також є важка хвороба з доглядом або смерть близької людини. Так само як і важка хвороба самої людини, яка потребує лікування з необхідними іноді значними матеріальними можливостями. Попередні причини об’єднані фінансовими проблемами, а саме  банальними – відсутністю коштів на життя, особливо якщо людина має проблеми в трудових стосунках або ще трагічніше — втратила роботу.

У випадку з дітьми провідну роль відіграють такі фактори, як розлука з мамою через потрапляння в дитячий садочок; вилучення дитини з асоціальної родини через позбавлення батьківського піклування та направлення в інтернат; усиновлення малолітньої дитини в родину де не всі члени родини її раді.

Серед підлітків причиною розладів адаптації частіше є неадекватна атмосфера в родині; відсутність прийняття в оточенні однолітків; невдалі романтичні стосунки; насильство (психічне з приниженням, фізичне з побиттям та сексуальне з серйозними наслідками).  Погані результати у школі частіше дезадаптують дівчат аніж хлопців. Трапляються і непоодинокі випадки дезадаптації  серед підлітків, які після закінчення школи зараховані на навчання в університети, і переїхали в інше місто, а іноді, і в іншу країни тимчасово чи на постійне проживання. Розлучення з другом чи коханою людиною іноді їм здається настільки трагічним, що трапляються випадки суїцидальних намірів. Тому розлади адаптації потребують допомоги фахівця.

Інформація подана доцентом Світланою Русіною

та лікарем Русланою Нікоряк

Корисно знати