• Українська
  • English
15 травня – День сім’ї

15 травня – День сім’ї

Існує чимало свят присвячених родинним зв’язкам: День бабусі (21 січня), День братів і сестер (10 квітня), День дочки (25 квітня), День матері (8 травня), День сім’ї (15 травня), День батька (19 червня), День бабусь і дідусів (28 жовтня), День сина (22 листопада). У такі дні усі вітають своїх рідних та бажають їм всього найкращого. 15 травня прийнято проводити час разом зі своїми домашніми залежно від традицій, прийнятих у сім’ї – спілкування за святковим столом, за переглядом фільму, на екскурсії,  просто на природі.

Міжнародний день сім’ї запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році та покликаний звернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім’ї.

  • Коли зневажаються основні права однієї сім’ї – єдність всієї людської сім’ї, членами якої вони є, перебуває під загрозою /дипломат з Гани, колишній генеральний секретар ООН Кофі Аннан/.
  • Сім’я – це суспільство в мініатюрі, від цілісності якого залежить безпека всього великого людського суспільства /німецько-американський філософ Фелікс Адлер/.
  • Сім’я є первинним та основним осередком суспільства /Сімейний кодекс України/.

Дані Державної служби статистики України за 2020 рік:

  • 168 тисяч – кількість зареєстрованих шлюбів, що становить 4,5 на 1000 наявного населення (у 2000 було 5,6; зниження на 19,6%). В абсолютній кількості зменшення відбулося на 38,8%.
  • 119,8 тисяч – кількість розірвань шлюбів, що становить 3,1 на 1000 наявного населення (у 2000 було 4,0; зниження на 22,5%). В абсолютній кількості – на 39,3%.

Сім’я є берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь. Бувши одним з основних інститутів суспільства, вона розвивається та видозмінюється разом із навколишнім світом, відповідає громадським потребам і сама формує їх.

Спілкуючись із студентською молоддю щодо репродуктивного здоров’я та катастрофічно низького рівня відтворення населення в Україні, насторожує, що першою асоціацією до «сім’ї», яка виникала у багатьох, в основному дівчат, було «насилля». Зазвичай, про сім’ю, у якій виросли, вони говорили з теплотою і ніжністю, адже батьки – це рідні люди. Проте у випадку одруження, «чужа» людина намагатиметься вказувати як та що їм робити, впроваджуючи сімейні устої своїх батьків. Та «вовка боятися – в ліс не ходити». Усі погоджуємося, що створення сім’ї – це відповідальність. Але невже ми настільки егоїстичні? Ми закохуємося і хочемо бути разом! Отже, сім’я має бути офіційно створеною, щоб ніхто не зазіхав її зруйнувати. Почуття скріплюється взаєморозумінням. Великодушність замість дріб’язковості, вміння поступитися, щось зробити «лишній» раз самому, відчувати іншого, довіряти його почуттям, підтримувати у скрутні хвилини, ділити радість, примножуючи її – це важливо!

Очевидно слід уникати дисбалансу у висвітленні питань, пов’язаних із сімейними стосунками. Все ж позитиву та радості у сім’ях значно більше, ніж прикрих непорозумінь пов’язаних з грубощами. Ми самі творимо своє життя.

Скромність і доброта більше потрібні в сімейному житті, ніж дотепність і горда краса

/британська письменниця Дафна Дю Мор’є/.

Під час війни багато сімей змушені змінювати місце проживання, роз’їжджатися  по різних регіонах, країнах. Ми переживаємо і молимося за своїх рідних і за усіх наших людей, хто на полі бою, в окопах, у полоні, в депортації.

Настав той час, коли ми розуміємо, Що для нас є сім’я, Що для нас є Батьківщина!

Україна, як велика сім’я, незабаром візьметься за відбудову нашого спільного дому!

Будуймо міцні сім’ї, це ті цеглинки, які Їй дуже потрібні.

 

Підготувала: асистент кафедри соціальної медицини

 та організації охорони здоров’я БДМУ, доктор філософії Любов Власик

 

 

 

 

 

 

Корисно знати