• Українська
  • English
5 порад, як зберегти здоров’я зубів дитини
5 порад, як зберегти здоров'я зубів дитини

5 порад, як зберегти здоров’я зубів дитини

Мама – найголовніша людина в житті кожного з нас. До низки її обов’язків належить і збереження здоров’я дитини, безпосередня участь та допомога у формуванні правильного способу життя та мотиваційної поведінки, у тому числі й щодо догляду за ротовою порожниною.

Справитися з цим допоможуть 5 простих порад:

Піклуватися про зуби дитини потрібно вже під час вагітності.

Зуби в дитини закладаються ще тоді, коли вона безтурботно перебуває в утробі матері. Перш за все, вагітним жінкам варто регулярно та уважно доглядати на ротовою порожниною, а також приходити на огляд до лікаря-стоматолога кожних 3 місяці, оскілький гормональна перебудова може порушити звичні умови функціонування зубощелепного апарату та призвести до розвитку стоматологічних захворювань.

Стоматолог, у свою чергу, під час профілактичних візитів має можливість навчити майбутню матусю правилам догляду за ротовою порожниною дитини, раціональному харчуванню та методам вигодовування новонародженого.

Ще раз звертаємо Вашу увагу на те, що формування зубів молочного прикусу, а також постійного, відбувається внутрішньоутробно.

Тимчасові зуби потрібно лікувати.

Так-так молочні зуби теж хворіють і їх потрібно лікувати, оскільки вони можуть завдати чимало неприємних відчуттів малюку та стати хронічним вогнищем інфекції в організмі дитини. Крім того, слід привчати дитину змалечку відвідувати стоматолога та доглядати за своїми зубами. Перший візит до лікаря повинен відбуватися у ігровій формі з дитиною. Маленький пацієнт повинен довіритися лікареві і не відчувати жодного дискомфорту, стати його другом. Найоптимальнішим для цього є 2-річний вік дитини. Пам’ятаймо: найкраща профілактика карієсу – регулярний огляд стоматолога та гігієна ротової порожнини.

Збалансоване харчування.

На додаток до повного спектра вітамінів і мінералів, харчування дитини має включати в себе чимало есенціальних мікроелементів, зокрема фтор та йод. Велике значення має режим харчування та корисні харчові звички. Не дозволяти дітям пити солодкі газовані напої та зловживати солодощами. Варто навчити своїх дітей пити звичайну воду і не розвивати у дитини залежність від цукру. Насамперед це льодяники та інші солодощі. Помічники карієсу та водночас вороги для зубів – рафіновані вуглеводи!

 Чисті зуби не хворіють.

Коли у маленької людини з’являється перший зубик – це подія величезного значення для всієї сім’ї. Адже в перший рік життя кожна новина – це невеличке свято. І саме тоді батькам час задуматися, про перші гігієнічні заходи щодо порожнини рота малюка. Рекомендовано після годування немовля витирати ясна звичайною серветкою, змоченою кип’яченою водою.

 

Дитині віком до трьох років зуби слід чистини під наглядом батьків. До 10 років потрібно контролювати, чи Ваша дитина щоранку та щовечора проводить цю гігієнічну процедуру. За допомогою мультифільмів, жартів або веселих ігор потрібно привчити дитину чистити зуби не менше 2 хвилин. Згодом це перетвориться на корисну звичку, яка буде запорукою здоров’я ротової порожнини на все життя.

Карієс пов’язаний з певним видом мікроорганізмів.

А ви знаєте, що в новонароджених немовлят немає бактерій карієсу. Вони передаються матір’ю під час поцілунків або розмови чи облизування соски. Отже, бактерії є завжди, навіть коли зубів ще немає. Усе через, так звані, карієсогенні бактерії, які живуть у роті практично кожної людини. І саме батьки, зазвичай, є джерелом інфікування своїх дітей.

Не забувайте – карієс наносить шкоди здоров’ю всього організму.

Здоров’я Вашої дитини знаходиться у Ваших руках, дорогі наші матусі. Будьте уважні і не лінуйтеся в організації гігієни дитини, відвідуванні стоматолога, прийому правильної їжі і нормуванні шкідливої.

Матеріал підготували: професор Оксана Годованець та  асистент Дойніца Романюк, кафедра стоматології дитячого віку

Корисно знати