• Українська
  • English
Контрацепція ХХІ століття
Контрацепція ХХІ століття

Контрацепція ХХІ століття

Контрацепція сьогодні – це не лише запобігання небажаної вагітності, але і турбота про власне здоров’я, прояв любові до близької людини.

 

Саме тому ця тема викликає безліч питань, породжує масу міфів і обростає “бабусиними” методами, іноді не лише не ефективними, але і згубними для організму. На сучасному етапі розвитку медицини існує великий вибір можливостей контрацепції.

Контрацепція XXI століття – це, перш за все, комбіновані контрацептиви, тому що вони забезпечують найбільш високий захист від небажаної вагітності. Серед контрацептивних препаратів є вибір: ви можете використати пігулку, кільце, пластир. Для тих, хто живе нерегулярно статевим життям, презерватив залишається хорошим методом контрацепції.

Існує також, так звана, внутрішньоматкова контрацепція – загальновідомі спіралі, які встановлюються на 3-5 років, забезпечуючи досить надійний захист. Сьогодні з’явилася нова спіраль Mіrena, яка має потужнішу контрацептивну дію, окрім цього, вона володіє лікувальними властивостями. За допомогою неї ми можемо вирішити ряд гінекологічних проблем. Мені б хотілося розвіяти міф про обов’язкову прибавку маси тіла на тлі прийому гормональних препаратів. Це послужило приводом для проведення серйозних досліджень з плацебо (коли одна група приймає препарат, інша – «пустушку»), в ході яких було показано, що при прийомі оральних контрацептивів прибавки маси тіла не відбувається. Існує ряд препаратів, які сприяють зниженню маси тіла.

Сьогодні ми маємо можливість стерилізації – чоловічої і жіночої. У нашій країні це ще не дуже популярний метод, особливо серед чоловіків. Існують й місцеві засоби контрацепції: вагінальні ковпачки, які одягаються на шийку матки, але надійність їх значно менша. Всім відома методика перерваного статевого контакту, але її надійність мінімальна, відповідно, вірогідність небажаної вагітності дуже висока.

Вибір методу контрацепції сьогодні дуже великий. Головне – розуміння, що захист від небажаної вагітності – це збереження здоров’я на відміну від медичного аборту.

Слід пам’ятати про екстрену контрацепцію: якщо стався незахищений статевий контакт, то можна прийняти пігулку впродовж 72 годин після контакту, є вірогідність хорошого контрацептивного ефекту. Мінус цього способу – в деяких випадках порушення менструального циклу.

Матеріал підготувала: Інна Бирчак, доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ

Корисно знати