• Українська
  • English
Вишиванка – оберіг українців та стиль усього світу
Вишиванка – оберіг українців та стиль усього світу

Вишиванка – оберіг українців та стиль усього світу

Неважливо ким ти народився, неважливо коли… Важливим є те, що з першого дня народження ти є українець. Кожен народжений на світ українець нестиме все життя з собою в душі вишиванку. Вишиванка є добрим способом розповісти про себе світові, адже саме вишиванка є символом української культури.

 

З давніх часів вишиті вироби називали оберегами.

Вишивкою люди займаються дуже давно. З давніх часів вишиті вироби називали оберегами. Вони пройшли крізь століття й нині символізують чистоту почуттів, глибину безмежної любові до усіх, хто не черствіє душею. Здавна бережуться традиції вишиванок: вишитий рушник брали в дорогу, щоб вона була щасливою, брали також на полювання, сподіваючись на успіх. Його вішали в будинках над іконами, над дверима, вірячи, що лихо обійде. Вишивали на них квіти, птахи і тварини, зображення яких мало своє, індивідуальне значення. Вишиваючи, кожна господиня вкладала у свій утвір який-небудь зміст. Вишитий рушник подавали й брали, коли йшли у свати, ним зв’язували молодят на заручинах. По всій Україні розповсюджений звичай покривати рушником хліб на столі. Їм покривали й діжку після випікання хліба. Дарчими вишиванками перев’язували кумів і гостей, запрошених на хрестини.

За останні роки вишиванка набула неабиякої популярності.

Якась невичерпна сила вишиванки тягне українців до свого національного одягу. Ще не так давно вишитий одяг одягали лише на сцени для виступу, а зараз ми можемо побачити на вулицях нашого міста молодь у вишитому одязі. Вишиванці вдалося поєднати непоєднуване: старовинний одяг і модний, сучасний стиль. Відомі бренди як Vogue, Gucci, Valentino, Dolce&Gabana у своїх колекціях використали тему української етніки. Ними були представлені не лише одяг (сорочки-вишиванки, вишиті плаття, костюми, юбки, штани, пальто, куртки), а й стилізоване вишивкою взуття під мішковину.

«Всесвітній день вишиванки»

Основним пунктом в історії вишиванки є те, що ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк.

А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Матеріал підготувала: асистент кафедри мікробіології та вірусології Попович Валентина

Корисно знати