• Українська
  • English
Неприємний запах з рота: причини і методи усунення
Неприємний запах з рота: причини і методи усунення

Неприємний запах з рота: причини і методи усунення

Галітоз або неприємний запах з рота є досить поширеним захворюванням, яке характерно для порожнини рота.

 

Потрібно знати, що галітоз не пов’язаний з генетикою, але він виникає у дуже багатьох людей. На практиці ця проблема зачіпає кожну четверту людину, а за даними деяких досліджень приблизно 50% дорослого населення. Він з’являється тоді, коли виділяються особливі речовини – гідрид-сульфід, метил-мекраптан, їх виробляють мікроби і бактерії, коли переробляють протеїни їжі в роті.

Причини галітозу:

1. Деякі продукти харчування і шкідливі звички.

2. Захворювання порожнини рота,

3. Захворювання  ЛОР-органів

4. Через проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Язик – ідеальне місце для росту і життєдіяльності бактерій. Більшість бактерій, що викликають галітоз, виділяють у процесі своєї життєдіяльності речовини, що називаються летючими сірчастими сполуками.

Основними летючими сірчастими сполуками, які є причиною галітозу, є сірководень і метилмеркаптан. Більшість бактерій, що виробляють сірчисті сполуки, звичайно перебувають на кореневій частині язика. Також причиною галітозу може бути ксеростомія (сухість у роті), що виникає через недостатнє слиновиділення, загальносоматичні захворювання, надмірне захоплення дієтами.

Причина появи неприємного запаху з рота має бактеріальну основу, тому насамперед потрібно правильно доглядати за порожниною рота. Проконсультуватися у стоматолога, він допоможе вам підібрати засоби, розробить ефективне лікування, а головне усунути причину, через яку з’явився галітоз. Тільки за допомогою професійної гігієни ротової порожнини можна видалити всі зубні відкладення. Якщо неприємний запах і після всіх вищенаведених операцій не зникає, то потрібна обов’язкова консультація терапевта, він призначити повний курс обстеження і допоможе виявити причину.

Профілактика галітозу

1. Щодня потрібно чистити зуби 2 рази на день, не менше 3-х хвилин.

2. Використовуйте зубну нитку і спеціальну щітку, щоб очищати поверхню язика. Зубна нитка відмінно позбавляє зуби від залишків їжі, саме через них з’являються бактерії.

3. Порожнина рота повинна обов’язково бути зволоженою, слина має антибактеріальні властивості.

4. Якщо правильно вибрати жуйку, вона буде корисною і для зубів, і для рота, також у вас буде завжди свіже дихання. Жуйки, до складу яких входить ксилитол є відмінним засобом гігієни.

5. Морква, м’ята, і петрушка освіжають подих.

Щоб уникнути даного захворювання, необхідно ретельно доглядати за ротовою порожниною, щодня чистити язик, особливо його задню частину, там найбільше накопичується бактерій, які й провокують неприємний запах. Також обов’язково потрібно скорегувати свій раціон харчування, в ньому має бути якомога більше овочів, фруктів.

Отже, неприємний запах – це не вирок, якщо правильно дотримуватися правил гігієни, стежити за порожниною рота, вчасно з’ясувати причину появи галітозу, можна позбутися від даного дискомфорту.

Матеріал підготували: асистенти кафедри терапевтичної стоматології Н.В. Ватаманюк, М.О. Остафійчук

Корисно знати