• Українська
  • English
Що може стати заміною паління?
Що може стати заміною паління?

Що може стати заміною паління?

На превеликий жаль, інформованість більшості курців про наслідки тютюнопаління обмежена написом на тютюнових виробах: «Міністерство охорони здоров’я попереджає про шкоду куріння».

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, з тих, хто починає курити в юнацтві і продовжує палити протягом життя, близько половини помре від хвороб, пов’язаних з курінням; половина з них помре в середньому віці.

Навіщо кидати палити?

– 90% всіх випадків захворювання на рак легенів стається через паління. Нікотин – найпотужніший канцероген, він є причиною 30% всіх смертей від онкологічних захворювань.

– Удвічі вища смертність від серцево-судинних захворювань саме серед курців. Паління на 30-40% зумовлює смертність від ішемічної хвороби серця.
– Перші сім-дев’ять років життя дитина матері, яка палить, відчуває на собі негативні наслідки її згубної звички. Вони проявляються у відставанні психічного і фізичного розвитку.

– У 15-30% жінок, які палять, діагностують дифузний токсичний зоб. Паління негативно позначається на всій ендокринній системі (особливо жіночій): у жінок, які палять раніше настає менопауза, частіше зникає менструація в дітородному віці.

– 79% жінок, які палять рано втрачають красу. Термін “цигаркова шкіра” був введений вченими в 1965 році для визначення комплексу естетичних проблем: шкіра панянок, які палять, стає блідо-сірою, сухою і зморшкуватою.

Статистичні дані щодо вживання тютюнових виробів є страхітливими.

Численні опитування свідчать, що палять підлітки в більшості  із сімей батьків, які палять. До основних мотивів куріння підлітки відносять бажання заспокоїтися. Основними місцями залучення до куріння, як не парадоксально, є школа, особливо під час проведення різних дозвільних заходів. У деяких школах вчителі вже припинили проведення профілактичних заходів та боротьбу з тютюнопалінням. У результаті кількість курців в школах збільшується.

Профілактика тютюнопаління виходить з достатнього знання психології  та соціології курців. Будь-яка  профілактика повинна починатися з підліткового і юнацького віку.  Заборони малоефективні, подорожчання сигарет – теж. У розвинених західних країнах профілактичні заходи здійснюються як на законодавчому, так і на громадському рівні. У конгресі США проходять щорічні слухання по положенню справ в боротьбі з тютюнопалінням. У засобах масової інформації підтримуються  ті проекти, які пропагують здоровий спосіб життя. Діють громадські організації, мета яких – домогтися припинення виробництва та продажу тютюнової продукції, виробити негативне відношення  суспільства до тютюнові вироби. Цим займається, наприклад, федерація кардіологів Франції, французький національний комітет проти тютюнопаління, Національне агентство проти куріння в Англії, суспільство проти куріння в США, рух некурящих в Німеччині.

 У Німеччині щомісяця виходить інформаційний збірник, який пропагує здоровий спосіб життя для людей, які кинули курити. І не дивно, що уряди цих країн прийняли закони, які регламентують тютюнопаління. Нажаль, від таких рішень кількість курців не стає менше. У нас відсутні законодавча база, громадські організації, особливо об’єднання лікарів, чий професійний обов’язок – подолання шкідливої звички.

Щоб забути про цигарки

Люди на допомогу.

Якщо ви поставили собі мету кинути палити, доведеться обмежувати спілкування з курцями. Згідно з дослідженням американських вчених, тенденція “кидаємо палити в офісі” призводить до ланцюгової реакції. Чим менше народу виходить на перекур, тим рідше “димлять” навіть найзатятіші курці.

Дієта.

Плануйте раціон на день: він повинен бути смачним, помірним за калорійністю і різноманітним. І жодних стихійних перекусів булочками і шоколадками! Замість цукру використовуйте мед. Крім того, на час особливо складного періоду бажано відмовитися від алкоголю і кави. Ці продукти викликають сильне бажання покурити, а в період нікотинової “ломки” вам зайві хвилювання ні до чого.

При синдромі відміни допоможуть трави: базилік, петрушка, кріп, листя селери. Готуйте “зелені” коктейлі в блендері на основі трав. Вони допомагають виводити продукти розпаду нікотину з організму.

Додайте активності.

Зустрічі з друзями (які не палять), поїздки за місто, ранкова пробіжка, заняття спортом, похід у лазню можуть відвернути від думок про цигарки. Не кажучи вже про цікаву роботу, яка є найкращим відволікаючим моментом.

Подорож як привід не курити.

Під час подорожі доводиться обмежувати куріння. На пляжі у спеку курити не хочеться. На гірськолижних схилах – тим більше. У великих готелях треба проходити величезні відстані до єдиного місця, де можна насолодитися цигарковим димом.

Чарівна книга

Багато колишніх курців кажуть, що їм допомогла книга Алана Карра “Легкий спосіб кинути палити”. Феномен цієї книги важко зрозуміти, доки її не прочитаєш. Словесні формулювання про те, як просто розлучитися з цигарками, досить швидко проникають у мозок і провокують до дії.

Матеріал підготувала Наталія Карвацька – доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка.

Корисно знати