• Українська
  • English
Здорові нирки – здорова людина
Здорові нирки - здорова людина

Здорові нирки – здорова людина

Перш за все, важливо розуміти: нирки виконують життєво-важливі функції у нашому організмі.

Від їх стану залежить не лише якість, але і тривалість життя. Завдяки ним відбувається циркуляція усіх рідин – слини, сліз, сечі, плазми крові, поту тощо. Вони (нирки) виводять з організму токсичні продукти, медикаменти та продукти їхнього метаболізму, токсини, що потрапили в організм різними шляхами.

Стародавнє стверджування грецьких медиків:

«Людина є здоровою лише тоді,

коли є «здоровими» її нирки…»

Коли нирки «хворіють», в організмі спостерігаються «патологічні зміни». Найчастіше в клініці внутрішніх хвороб зустрічаються запальні та імунно-запальні захворювання нирок (пієлонефрит, гломерулонефрит), а також сечокам’яна хвороба, пухлини нирок, гідронефроз. Нажаль, особливістю перебігу захворювань нирок сьогодення – латентний (тобто скритний), малосимптомним розвиток захворювання. Людина звертається за допомогою до лікаря вже пізніше, коли хвороба прогресує. Варто відзначити, що до 70% випадків захворювання нирок діагностуються у жінок.

Як запобігти нефрологічній патології?

Профілактика полягає, перш за все, у «загартуванні» організму, своєчасному лікуванні гострих інфекційних захворювань. Важливо ретельно лікувати хронічне запалення мигдаликів (тонзиліт). Слід звертати увагу також на стан зубів, придаткових пазух носа та верхніх дихальних шляхів, жовчних ходів, жінкам – вчасно лікувати захворювання статевої сфери. Слід уникати переохолоджень, надмірних фізичних і психоемоційних навантажень; у харчуванні – «гострої» їжі та алкоголю.

Якщо людина перехворіла на грип або ГРВІ, обов’язково треба зробити контрольний аналіз сечі. Тому, що навіть мінімальні відхилення при цілком задовільному самопочутті й загальному стані можуть бути першими ознаками після інфекційного ураження нирок. У такому випадку треба беззаперечно дотримувати всіх вказівок лікаря до повної нормалізації результатів аналізу сечі.

Запобігання сечокам’яної хвороби полягає в дотриманні правильного режиму, в тому числі й рухового, раціонального харчування (без переїдання, з вживанням різноманітної їжі, достатньої кількості рідини – не менше 1-1,5 літра на добу, а при підвищеній температурі зовнішнього середовища – до 2-2,5 літра). Не можна зловживати «гострими» стравами, алкогольними напоями, кавою, шоколадом, какао.

Які ж перші прояви нефрологічної патології?

Насамперед, це загальна слабкість і швидка втома, зниження (або порушення) апетиту, поганий сон, нічні судоми, набряки навколо очей, переважно вранці, набряки на гомілках і ступнях, сухість і свербіння шкіри, спрага, почастішання сечовиділень, переважно у нічний час (декілька разів за ніч).

До «чинників ризику» виникнення захворювань нирок та ниркових судин відносяться: аномалії розвитку сечостатевої системи, гострі та хронічні інфекційні захворювання, алергози (алергічні захворювання) та імунні хвороби, алкоголізм, деякі професійні шкідливості, спадковість, екстремальні умови (висоті й низькі температури, невагомість тощо).

Негативні емоції негативно впливають на здоров’я нирок. Нирки, так само як і багато інших органів можуть гостро реагувати на стресові стани. Страх і переживання спричиняють за собою такі проблеми як опущення і мимовільне сечовипускання. Якщо ж людина спокійна – нирки працюють «нормально і ніяк не нагадують про себе», тому людям, схильним до хвороб сечовивідної системи, рекомендуються позитивні емоції.

Сидячий спосіб життя спричиняє за собою проблеми з нирками. Тривале знаходження в положенні сидячи призводять до здавлення сідничного нерва і порушення кровопостачання, від чого страждають внутрішні органи, у тому числі і нирки. Якщо у вас сидяча робота, слід потурбуватися про щогодинну зарядку. Нескладні вправи (нахили, присідання) допоможуть поліпшити кровопостачання нирок і запобігти розвитку захворювань.

Як зберегти «здоров’я» нирок?

Нирки мають бути завжди в теплі. Любителькам легких суконь в холодну пору року треба розуміти, що за «наряд не по погоді» доведеться «дорого заплатити», а саме своїм здоров’ям. Ноги слід також тримати в теплі і сухості. Дуже корисно відвідувати лазню і приймати теплі ванни. Проте варто врахувати, що подібні процедури показані не усім.

Свіже повітря і здоровий сон ниркам на користь: ниркам, як і усім іншим органам потрібний кисень, який можна отримати в процесі піших прогулянок, неспішних пробіжок або звичайних посиденьок у дворі свого дому. Головне – більше знаходитися на свіжому повітрі.

Не останню роль для здоров’я нирок грає здоровий сон: необхідно не лише висипатися, але і лягати спати щодня в один і той же час. Для повного відновлення функцій організму рекомендується лягати спати не пізніше за 23 години вечора.

Для нирок корисні трави: з цією метою рекомендується (тільки під контролем лікаря!) пити травяні настої, які «налагоджують» їх функцію, а також очищають від піску, каменів і слизу органи сечовивідної системи. Особливо вони корисні під час «гострого запалення», рідина допомагає швидше вивести з організму мікроби, що провокують запальні процеси.

Пігулки згубні для нирок: тим, у кого проблеми з нирками, слід відвикати від звички при щонайменших больових відчуттях приймати пігулки не порадившись із лікарем. Синтетичні препарати роблять негативно впливають не лише на нирки, але і на організм в цілому. Неконтрольований прийом медичних препаратів може привести до ниркової недостатності, утворення піску і каменів у нирках та сечовому міхурі.

Які ж клініко-лабораторні, діагностичні дослідження є важливими у діагностиці хвороб нирок?

Вимірювання артеріального тиску: його підвищення може бути ознакою прогресування захворювання нирок та ознакою важких ускладнень.

При проведенні аналізів сечі, якщо у сечі виявлено білок, це має насторожити, бо є ознакою ураження нирок. Ще один лабораторний тест – визначення рівня креатиніну у крові; він дає можливість вирахувати швидкість клубочкової фільтрації – тобто, оцінити функціональну здатність нирки.

Пам’ятаючи про це, здорова людина має, хоча б раз на рік, перевірити стан своїх нирок за аналізом сечі, біохімічним аналізом крові.

Таким чином, питання «як зберегти нирки здоровими», значною мірою залежить від самої людини – від її самоконтролю, режиму та способу життя, уваги до власного здоров’я. Якщо у Вас виявляються бодай які з вище перелічених ознак порушень з боку органів сечовидільної системи, слід негайно звертатися до лікаря для більш детального обстеження.

Перефразовуючи відомий вислів, можна сказати: «Ніщо не дається нам так легко, як обстеження, і так важко, як лікування…». Про це слід пам’ятати всім.

Матеріал підготувала: доцент кафедри внутрішньої медицини Тетяна Безрук.

Корисно знати