• Українська
  • English
Психологічні проблеми всиновлення
Психологічні проблеми всиновлення

Психологічні проблеми всиновлення

В останні роки більшість пар, які вже зневірилися зачати дитину, йдуть на такий дуже серйозний і відповідальний крок, як усиновлення дитини.

Це дуже благородний вчинок, зробити якогось малюка щасливим. Але дуже важливо перед прийняттям такого відповідального рішення детально вивчити проблеми, які часто з’являються під час спілкування з прийомною дитиною.

В цьому випадку сімейним парам рекомендується звернутися за порадою до спеціалістів, психологів і кваліфікованих працівників органів опіки і піклування за місцем проживання. Крім цього розроблена спеціальна програма для тимчасового взяття дитини в домашню обстановку, яка допомагає як потенційним батькам, так і дитині відчути себе в новій сімейній атмосфері і зрозуміти, як будуть складатися відносини надалі.

Психологічні проблеми усиновлення прийомних дітей:

  • Звичайно ж, у більшості випадків, коли сімейна пара бере додому прийомну дитину, вона керується тільки добрими почуттями. Але з усією радістю приходить ще і відчуття відповідальності і страху. Це пов’язано з тим, що вони не знають біологічних батьків, як раніше малюк жив, чи все в порядку з його здоров’ям, і ще багато різних факторів. Так виникають деякі психологічні проблеми усиновлення прийомних дітей.
  • Страхи, які виникають у людей в момент появи нового члена сім’ї, цілком зрозумілі. Це є переломним моментом у житті кожної родини, як для старих його членів, так і для малюка.

Психологічні проблеми усиновлення дітей виникають з самого початку. Страхи батьків можна розділити на кілька категорій.

  • По-перше, це переживання батьків, пов’язане з генетичною спадковістю. Вони хвилюються, що малюк може повторити долю своїх біологічних батьків.
  • По-друге, це страх відсутності взаєморозуміння і любові з боку дитини. Часто прийомні батьки побоюються, що дитина не буде ніколи їх любити і не буде називати їх «мама» і «тато».
  • Плюс до всього, ще й діє внутрішнє напруження, чи зможуть вони впоратися з цим? Це також важливий чинник, що діє на психологічний стан сім’ї.

Щоб уникнути цих страхів, варто створити сприятливу атмосферу. Намагатися створити необхідні умови для дитини. Радіти всім його успіхам. Намагатися не лаяти його за дрібні промахи. І дуже важливо ніколи його не порівнювати з ким би то не було.

Часто виникають проблеми з прийомними дітьми пов’язані з тим, що дитина вже перенесла стрес і їй важко адаптуватися. Важливо надавати дитині відчуття впевненості в собі, хвалити за кожну спробу, навіть невдалу. При прояві агресії з боку дитини, слід пояснити, а не відповідати агресією. Малюк, таким чином, виражає образу на весь світ, варто показати йому, що він важливий і любимий. Наберіться терпіння і допоможіть малюкові повернутися до нормального життя.

Не варто думати про погані гени. Дитина могла залишитися без батьків не тільки тому, що ті могли стати алкоголіками, наркоманами або маргіналами. Можливо, з ними стався нещасний випадок. Потенціал дитини залежить від батьків, і від того, що його оточує: ставлення до нього, атмосфери та навколишнього середовища. Те якою буде дитина, більше залежить від виховання.

Матеріал підготували: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка, к.мед.н. Юрценюк О.С., асистент кафедри Ротар С.С.

Корисно знати