• Українська
  • English
ВІЛ-інфекція: питання контрацепції
ВІЛ-інфекція: питання контрацепції

ВІЛ-інфекція: питання контрацепції

Зростання передачі ВІЛ статевим шляхом стає все частішим фактором поширення ВІЛ в Україні, коли усе більша кількість нових випадків інфікування передається внаслідок незахищених сексуальних стосунків між людьми, які не мають безпосереднього зв’язку зі споживачами ін’єкційних наркотиків.

 

Відповідно до підвищення темпів поширення епідемії зростає кількість випадків ВІЛ серед жінок та чоловіків репродуктивного віку та вагітних жінок. Це викликає цілий комплекс проблем, пов’язаних із життям та подальшою долею народжених ними дітей. Все більшого визнання отримує спільне вирішення проблем репродуктивного здоров’я та удосконалення профілактики, лікування та догляду за ВІЛ-інікованими, оскільки забезпечення доступу до послуг у сфері репродуктивного здоров’я для людей, що живуть з ВІЛ, є вагомим внеском до ефективного розв’язання проблем, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією.

Актуальність питань контрацепції для людей, що живуть з ВІЛ:

При непланованій і небажаній вагітності підвищується ризик передачі ВІЛ від матері до дитини та ризик соціального сирітства дітей;

Переривання вагітності підвищує ризик для здоров’я жінки;

При правильному виборі та використанні методів контрацепції ризик непланованої вагітності дуже низький;

Використання подвійного методу значно знижує ризик непланованої вагітності, ІПСШ, ВІЛ.

Природні методи

Природні методи характеризуються високим рівнем невдач у порівняні з іншими методами контрацепції, тому їх не слід рекомендувати ВІЛ-позитивним жінкам.

Метод лактаційної аменореї

Цей метод не рекомендується внаслідок необхідності попередження ВІЛ в дискордантних парах та під час грудного вигодовування дітей. Матерям, що мають ВІЛ, слід рекомендувати виключення грудного вигодовування, як фактору ризику передачі ВІЛ від матері до новонародженого.

Контрацепція для жінок з ВІЛ, що приймають антиретровірусні препарати

Гормональна контрацепція не впливає на безпечність та ефективність антиретровірусної терапії.

Однак, ефективність деяких гормональних контрацептивів (особливо естрогенвмісних) на фоні АРТ знижується.

Клінічні дані нечисленні, але відомо, що ряд АРТ препаратів (невірапін, інгібітори протеаз) помірно знижують рівень естрогенів у крові та підвищують рівень прогестогенів.

Даних відносно застосування антиретровірусної терапії та прогестогенових ін’єкційних контрацептивів немає. Тому, деякі спеціалісти радять приймати прогестогенові контрацептиви разом з презервативами.

Добровільна хірургічна стерилізація

Показання та протипоказання щодо стерилізації є таким ж самими, як і для ВІЛ-негативних пацієнтів.

Протипоказань до стерилізації немає у ВІЛ-позитивних з ранніми стадіями ВІЛ-інфекції.

У жінок з пізніми стадіями ВІЛ-інфекції хірургічне втручання може бути пов’язане з підвищеним ризиком інфекційних ускладнень (при зниженні імунітету), тому питання вирішується індивідуально.

У деяких випадках рекомендується провести хірургічне втручання після початку антиретровірусної терапії.

Матеріал підготувала: Бирчак І.В., кафедра акушерства, гінекології та перинатології

Корисно знати