• Українська
  • English
Сучасні методи скринінгу меланоми шкіри

Сучасні методи скринінгу меланоми шкіри

Меланома є найбільш небезпечним меланоцитарним раком шкіри, що розвивається з пігментних клітин шкіри і характеризується швидким метастазуванням та високою ймовірністю рецидивування.

Незважаючи на те, що захворюваність на меланому у структурі онкопатології шкіри складає менше, ніж 2%, проте в останні роки у більшості країн світу спостерігається ріст захворюваності на меланому – за останні 40 років приріст склав 5% на рік. Більше того, біля ¼ випадків меланоми закінчується летальними наслідками через пізню діагностику та розвиток ускладнень.

Згідно даних Інституту дерматокосметології Доктора Богомолець, всього за 10 років (2009-2018 рр.) проведення Дня меланоми в Україні було оглянуто 379360 осіб, серед яких було виявлено 1168 випадків меланоми і 3541 випадків раку шкіри.

Водночас, за прогнозом ВООЗ, захворюваність на меланому в світі протягом наступних 10 років зросте на 25%, тому питання своєчасної діагностики є надзвичайно актуальними.

Меланома – злоякісне новоутворення шкіри, яке виникає як наслідок переродження доброякісних новоутворень шкіри і преканкрозів, а також і самостійно на цілком здоровій шкірі. Меланома частіше утворюється на відкритих ділянках шкіри, які піддаються шкідливим впливам ультрафіолетового опромінення. У більшості випадків меланома локалізується на шкірі, рідше на слизових, які є візуально видимими, тому її може досить швидко виявити досвідчений лікар на ранніх стадіях, застосовуючи сучасний метод діагностики − дерматоскопію.

Дерматоскопію відносять  до сучасних неінвазивних методів ранньої діагностики новоутворень шкіри, який дозволяє виявити на ранніх стадіях ознаки переродження в злоякісні процеси на шкірі. Дерматоскоп – це спеціальний оптичний прилад, що дозволяє отримати збільшене зображення досліджуваної ділянки шкіри. Проте необхідно пам’ятати про важливість збору анамнезу та клінічного обстеження пацієнта. Тому дерматоскопію необхідно використовувати тільки як допоміжний метод дерматологічної діагностики. Зважаючи на те, що кожний день новоутворення можуть змінюватися й рости, то найкращим варіантом цього методу є – відеодерматоскопія чи цифрова дерматоскопія, що дозволяє проводити картографію всього тіла, наприклад за допомогою систем, створених компанією Fotofinder чи VIDIX.  Особливо доцільно проводити комплексний моніторинг пацієнтів із високим ризиком розвитку раку шкіри за допомогою стандартизованої фотографїї всієї поверхні тіла разом із дерматоскопічним аналізом кожного окремого новоутворення шкіри з можливістю фотофіксації та подальшого динамічного архівування всіх новоутворень шкіри.

Короткий екскурс в історію:

В 1916 році були спроектовані перші моно- і бінокулярні дерматоскопи.

В 1920 році I. Saphier ввів термін «дерматоскопія» і детально описав можливі методи застосування дерматоскопа.

В 1922 році дерматоскоп був вперше застосований в США.

В 1930 році H. Hinsemann застосував принципи дерматоскопії в кольпоскопії для діагностики виразкових та пухлинних новоутворень шкіри.

22 листопада 2008 року Україна приєдналася до Всесвітньої програми «Євромеланома», учасниками якої є 29 європейських країн.

21 травня 2009 року в Україні вперше було проведено День меланоми.

Згідно сучасних даних, загальний рівень продовження життя пацієнтів впродовж наступних 5-ти років, в яких діагноз меланоми виставили на ранніх стадіях, складає біля 98%; цей показник падає до 62% − при ураженні лімфатичних вузлів і знижується до 16% − при метастазах у внутрішні органи.

Отже, для пацієнта із новоутвореннями шкіри важливо вчасно звернутися на консультацію до дерматолога чи онколога. Лікар, у свою чергу, при першому візиті пацієнта повинен виявити ключові клінічні та дерматоскопічні діагностичні ознаки, які дозволять віддиференціювати доброякісні та злоякісні новоутворення шкіри.

Матеріал підготувала: Гулей Лілія – асистент кафедри дерматовенерології

Корисно знати