• Українська
  • English
Мова – духовне багатство народу!
Мова – духовне багатство народу!

Мова – духовне багатство народу!

Мова – духовний скарб нації. Щорічно 21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови.

 

Кожен із народів нашої планети має свою рідну, унікальну і неповторну мову. Українці спілкуються українською. Українською співає колискові, сміється і плаче наш величний український народ.

Ти велична і проста,

Ти стара і вічно нова.

Ти могутня, рідна мово!

Мова – пісня колискова,

Мова – матері уста.

І. Багряний

Нині українська мова є однією з найбагатших і найрозвиненіших мов світу. Вона є рідною не тільки для більшості населення нашої країни, рідною її вважає близько 50 мільйонів людей на нашій планеті. Мова – духовне багатство кожного народу, один із показників його свідомості. Рідна мова і пісня завжди були на сторожі духовності і культури народів. Національна мова входить у поняття національної культури. Не буде мови – не буде народу, а не буде народу – не буде нації, а як не буде нації – не буде держави. Втрата мови призводить до втрати самобутності народу.

Людина, яка втратила свою мову, – неповноцінна, вона другорядна в порівнянні з носіями рідної мови. Павло Мовчан

Нині у світі існує 6 тис. розмовних мов! Близько половині з них загрожує зникнення. Фахівці стверджують, що мові загрожує зникнення вже тоді, коли її, з різних причин, перестають вивчати і вживати більше 30% носіїв цієї мови!

ЮНЕСКО прагне підтримувати розвиток кожної з мов світу, як «ознаку культурної приналежності особи». Про «підтримку мовного і культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка проходила 26.10-17.11. 1999 р. у Парижі.

Історія виникнення Міжнародного дня рідної мови має трагічний початок. У Бангладеші 21 лютого 1952 року влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Із 2000 року Міжнародний день рідної мови відзначають по всьому світу.

Українці! Пам’ятайте! Поки жива наша мова – живе наш величний і могутній народ! Народна мудрість гласить: «Відберіть у народу все, і він все зможе повернути, відберіть у нього мову – і він ніколи вже не зможе створити її». Досконало знати, любити, берегти і захищати нашу рідну українську мову – обов’язок кожного з нас!

AФОРИЗМИ ПРО МОВУ

Хто мови своєї цурається, хай сам себе стидається (Олесь Гончар).

Мова росте елементарно і разом з душею народу (Іван Франко)

Мова – духовне багатство народу (Василь Сухомлинський).

Народ, що не усвідомлює значення рідної мови для свого вищого духовного життя і сам її покидає і відрікається, виконує над собою самовбивство (Юрій Шафраник).

Нападати на мову народу – це означає нападати на його серце (Г. Лаубе).

Мова – одяг думок (Семюел Джонсон).

Добре виражена думка добре звучить усіма мовами (Джон Дроділен)

Хто не знає іноземних мов, той нічого не розуміє і в своїй (Йоганн Вольгфанг Гете).

Хто не любить своєї рідної мови, солодких святих звуків свого дитинства, не заслуговує на ім’я людини (Й.Г. Гердер).

Матеріал підготувала: доцент кафедри біоорганічної і біологічної хімії та клінічної біохімії Ірина Яремій

Корисно знати