• Українська
  • English
“Омікрон” – новий штам коронавірусу, який уражає переважно людей молодого віку!

“Омікрон” – новий штам коронавірусу, який уражає переважно людей молодого віку!

24 листопада 2021 року на Півдні Африки вперше виявлений новий штам коронавірусу, який отримав назву “Омікрон”. Він почав швидко поширюватися серед людей і на сьогодні зареєстрований у 23 країнах світу.

За даними вчених, цей варіант інфекції має понад 30 мутацій, багато з яких свідчать про його високу заразність та стійкість до вакцин.

Всесвітня організація охорони здоров’я назвала новий штам коронавірусу 15 літерою грецького алфавіту – омікрон. Дві попередні літери, ню та ксі, пропустили. Першу – щоб штам на не плутали зі словом «new», цей коронавірус вже два роки відомий як «новий». Другу – з політкоректності: щоб вірус не асоціювався з Китаєм.

Незважаючи на те, що штам «Омікрон» ще не вивчений до кінця, є кілька факторів, що викликають побоювання. Наприклад, мутація, відома як N501Y, робить вірус більш заразним і з кожним новим подібним перетворенням збільшуються масштаби поширення інфекції.

Більшість мутацій припадає на спайк-білок, за допомогою якого вірус проникає в організм людини. Існуючі вакцини переважно спрямовані на нейтралізацію спайк-білка, тому вчені побоюються, що вони будуть менш ефективними проти нового штаму.

Крім того, деякі дані свідчать про те, що варіант «Омікрон» може підвищувати ризик повторного зараження: люди, які раніше перенесли COVID-19, можуть легше повторно інфікуватися цим штамом.

Поки достеменно невідомо, як виник новий штам. Однак існують припущення, що “Омікрон” розвинувся в організмі людини з ослабленим імунітетом, ймовірно, хворого на ВІЛ. Лікарі з різних країн зазначили, що висока швидкість розповсюдження цього варіанта спостерігається серед молодих людей віком від 20 до трохи більше 30 років.

Головна небезпека полягає в тому, що імунітет після хвороби попереднім штамом не впізнаватиме новий штам, так само, як і імунітет від наявних вакцин.      Симптоми “Омікрон” дещо відрізняються від симптомів інших штамів коронавірусу.

За попередніми даними, зараження «Омікроном» супроводжується помірними та дещо нетиповими для коронавірусу симптомами, серед найпоширеніших – втомлюваність та прискорене серцебиття.

Крім того, в інфікованих може бути висока температура тіла та ломота у тілі. А ось втрата нюху та смаку для цього штаму не характерні.   При цьому у людей похилого віку, які страждають на діабет або серцеві захворювання, є ймовірність ускладнень при інфікуванні «Омікроном». Однак усі варіанти COVID-19 можуть спричинити тяжкий перебіг хвороби та призводити до летального результату, особливо серед найбільш уразливих осіб.

Ступінь небезпеки нового штаму коронавірусу COVID-19 “Омікрон” оцінюється як “украй високий”, проте наявні вакцини можуть надати певний ступінь захисту, йдеться в доповіді ВООЗ, присвяченій новому штаму.

Наразі, як і з раніше відомими мутаціями, ефективними профілактичними заходами проти вірусу залишаються використання захисних масок, відстеження контактів, дотримання дистанції та вакцинація.

 

Матеріал підготувала к.мед.н., асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології  Андрущак Маргарита Олександрівна

Корисно знати