• Українська
  • English
Особливості лікування стоматологічних хворих з психологічними травмами
Особливості лікування стоматологічних хворих з психологічними травмами

Особливості лікування стоматологічних хворих з психологічними травмами

Останні три роки кількість постраждалих від збройного конфлікту в Україні та рівень травматизації населення стрімко зростає.

 

За даними Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО, на початок 2016-го року було демобілізовано більш ніж 80 тис. учасників бойових дій. Статус учасника бойових дій отримали близько 100 тис. осіб.

У зв’язку з важкими умовами життя, неможливістю проведення необхідних гігієнічних заходів, незбалансованим харчуванням з недостатньою кількістю вітамінів та мікроелементів, у бійців виникають та загострюються різноманітні захворювання, зокрема стоматологічні. Часті випадки втрати зубів, розвитку захворювань тканин пародонта зумовлюють необхідність організації стоматологічної допомоги бійцям, які повернулися зі сходу країни.

Усі державні та багато приватних стоматологічних клінік повинні надавати безкоштовну допомогу учасникам АТО, які, зокрема, мають право на першочергове безоплатне зубне протезування, звісно, за винятком використання дорогоцінних металів.

Лікар-стоматолог під час прийому учасників АТО повинен враховувати психологічний стан бійця, оскільки перед ним, окрім стоматологічного захворювання, постає ряд інших проблем, таких як підвищений рівень стресу, тривожності та страху, почуття невизначеності та розчарування, феномен вигорання, симптоми посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Всі ці фактори мають безпосередній вплив на перебіг та ефективність лікування стоматологічного захворювання.

Багато бійців повертаються із зони АТО з величезним багажем психологічних переживань, зміною стилю поведінки до війни, що безпосередньо пов’язано з бойовими рефлексами, які він придбав в результаті небезпечних для життя ситуацій.

Що ж тоді робити? Успішна психологічна реабілітація та ресоціалізація ґрунтується на трьох основних діях – спілкуванні, прийнятті ветерана таким, яким він є і допомозі фахівця. Для результату лікування виключно важливим є характер відносин, який встановлюється при першому контакті пацієнта з лікарем. Тільки той фахівець може розраховувати на успіх лікування, який враховує індивідуальні та особистісні особливості хворого, а особливо бійця АТО. Він повинен постійно відчувати оптимізм лікаря, особливо в критичні хвилини, це допомагає йому повірити в позитивний результат проведеного лікування і долати труднощі на шляху до одужання.

Під час надання стоматологічної допомоги бійцям АТО, сучасний стоматолог повинен розуміти, що ніякі науково-технічні й методологічні досягнення не можуть заступати головного – самого пацієнта з його індивідуальними фізичними і духовними властивостями, проблемами та труднощами адаптаційного періоду.

Матеріал підготували: завідувач кафедри к.мед.н. Батіг В.М. та асистент Токар О.М., кафедра терапевтичної стоматології 

Корисно знати