• Українська
  • English
Здорове харчування – запорука гарної посмішки
Здорове харчування – запорука гарної посмішки

Здорове харчування – запорука гарної посмішки

Ні для кого не секрет, що люди, які мають здорову посмішку, сміються у рази частіше за тих, хто має певні стоматологічні проблеми.

Дуже часто гарна, сяюча посмішка є одним з важливих критеріїв впевненої в собі людини. Також, було відмічено, що до усміхнених осіб «тягнуться» інші люди, а ще вони мають кращий соціальний статус, аніж похмурі та непривітні особистості.

Усім давно відомий той факт, що для збереження здорової, гарної посмішки необхідно дотримуватися певних правил.

Перш за все, це правильний догляд за зубами та пародонтом. Індивідуальна гігієна ротової порожнини включає в себе чищення зубів, язика та щік не менше, як два рази на день, використання відповідних зубних паст, щіток, флосів, йоршиків та ополіскувачів для рота. Засоби масової інформації постійно повідомляють про переваги використання тих чи інших гігієнічних засобів для зубів чи пародонта, а також, про можливі наслідки ігнорування правил догляду за порожниною рота. Населення давно ознайомлене з причинами виникнення м’яких та твердих зубних відкладень, карієсу, хвороб пародонту, і як наслідок, неприємного запаху з рота – галітозу, що є теж важливим чинником, який впливає на впевненість людей у собі.

Іншим важливим фактором для зберігання гарної, здорової посмішки є регулярне відвідування стоматолога. Загальноприйнятою нормою є повний стоматологічний огляд ротової порожнини, мінімум два рази на рік. А у пацієнтів з факторами ризику розвитку стоматологічних захворювань та диспансерних груп населення – три рази і більше. Професійна гігієна ротової порожнини та своєчасна санація ротової порожнини у стоматолога допомагає уникнути сумних наслідків часткової та повної втрати зубів.

Не менш вважливим фактором для гарної посмішки є здорове, збалансоване харчування. Для підтримки стоматологічного здоров’я необхідно дотримуватися певних правил вживання їжі:

–          вживати їжу так часто, як рекомендує лікар;

–          вживати багато овочів і фруктів, не відмовлятися від жорсткої їжі;

–          відкушувати їжу передніми зубами;

–          пережовувати їжу лише кутніми зубами;

–          ковтати їжу, коли вона добре розжована, і не запивати водою;

–          закінчувати кожне вживання їжі твердими овочами і фруктами (морква, яблуко, груша);

–          після кожного вживання їжі полоскати рот водою (використовувати не менше, як півсклянки);

–          не їсти солодощів перед вживанням їжі;

–          їсти солодощі тільки один раз на тиждень у невеликій кількості, після чого прополоскати рот водою.

Необхідно пам’ятати, що переїдання, як і голодування, порушує обмін речовин в організмі. Раціональне харчування передбачає правильне співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин. У віковій групі до 20 років частка рослинних жирів повинна складати не менше 10% від їх загальної кількості. Необхідно подбати про достатнє надходження в організм мінеральних солей і фосфатів (кальцію – до 15 г на добу, фосфату – до 2,5 г на добу). Їжа повинна забезпечити і необхідне навантаження на жувальний апарат, тому обов’язковим є включення в раціон овочів, м’яса. Необхідно зменшити частку кондитерських виробів, солодощів.

Крім того, вітаміни мають вплив на підвищення опірності організму до опромінення, тому щоденно треба вживати 2 – 3 яблука, свіжу зелень або кислу капусту, джем із чорної смородини, відвар шипшини. Дуже корисними є тіамін, рибофлавін, нікотинова кислота, їх джерело – чорний хліб, молоко, яйця, риба, печінка, бобові, овочі, молода зелень.

Для зміцнення твердих тканин зубів необхідно споживати мінеральні речовини. Це – солі калію, кальцію, магнію, фосфору, які містяться у фруктах, картоплі, крупах, капусті, моркві, буряці, куразі, родзинках, чорносливі, чорній смородині. Із круп найкориснішими є вівсяна та гречана.

Якщо дотримуватися усіх перерахованих вище правил та дбати про своє стоматологічне здоров’я, то ви і ваша чарівна посмішка будуть «сліпити» усіх оточуючих. Усміхайтеся –  вам це личить!

Матеріал підготували: к.мед.н., доц. Батіг В.М., ас. Кільмухаметова Ю.Х., ас. Табачнюк Н.В. кафедра терапевтичної  стоматології

Корисно знати