• Українська
  • English
Особливості сну в дітей грудного віку
Особливості сну в дітей грудного віку

Особливості сну в дітей грудного віку

Сон являє собою особливий стан мозку і відіграє винятково важливу роль для здоров’я дитини.

 

Сон виконує відновну функцію, нормалізує енергетичний потенціал організму, підтримує репаративні та імунологічні процеси, надає антистресовий вплив. Здоровий сон – важливий чинник формування нервової системи, активного росту і правильного розвитку малюка. Під час сну відбувається сам процес росту, утворення нових структур організму, накопичення енергії.

Норми сну дитини першого року життя це лише орієнтир для матусі, щоб вона змогла правильно розподілити режим дня і режим відпочинку дитини. Ці нормативні показники у будь-якому віці приблизні, у кожної дитини є свої особливості цього процесу. Це означає, що якщо сон дитини до року іншої тривалості ніж нормативний, змушувати її спати, як і будити завчасно не варто. Сон малюка індивідуальний для кожного. На сон дитини до року, як і на сон дорослої людини, впливає цілий ряд різних факторів: фізичний та психологічний стан, розпорядок дня, темперамент, температура в приміщенні. Якщо малюк здоровий, добре себе почуває, активний і бадьорий протягом дня, але спить при цьому менше рекомендованого, батькам точно не варто хвилюватися. Звичайно, якщо мова йде про невеликі відхилення від загальноприйнятих норм.

Наведемо приблизні середні показники тривалості сну в залежності від віку: у 1-2 місяці – близько 18-20 годин, у 3-4 місяці – 17-18 годин, у 5-6 місяців – 16 годин, у 7-9 місяців – 15 годин, у 10-12 місяців – приблизно 12-13 годин.

Сон немовляти від народження – до 3 місяців. Новонароджені дітки сплять досить багато. При цьому сон у цей період має поліфазний характер з частим засинанням і прокиданням, а тривалість практично є не довшою трьох-чотирьох годин поспіль, причому як вдень, так і вночі. Мамі теж не вдається спати багато годин поспіль. Вночі доводиться вставати, щоб погодувати малюка і переповити, а вдень – грати з ним. Більшість дітей уже в віці 6-8 тижнів сплять тривалий період вночі (5-6 годин), у них формується монофазний (тривалий) сон, який є більш корисний для організму немовляти ніж поліфазний. Але значна частина дітей зазвичай продовжує спати з «перервами» вночі до 6 місяців, а то й довше.  

Для організації сну дитини можна рекомендувати батькам:

Не допускати перевтомлення дитини, оскільки в даному віці їй важко перебувати бадьорою більше ніж дві години поспіль, визначати ознаки стомлення.

 Дати зрозуміти малюкові відмінність між денним та нічним часом. Впродовж дня підтримувати його активність, спілкуватись з ним, увімкнути світло в його кімнаті, не знижувати рівня звичайних денних шумів, розбудити малюка під час годування, якщо він починає засинати. Вночі, навпаки, не грати з дитиною, входячи для годування в його кімнату включити приглушене світло, зменшити будь-які шуми в нічний час, не розмовляти занадто довго з дитиною. Через деякий час дитина почне розуміти, що денний час – для ігор, а ніч – для сну.

 Дозволяти маляті заснути самостійно. 

Сон дитини в 2-3 місяці повинен поступово перетворюватися в самостійний – потрібно давати йому шанс засипати самому. Просто покласти сонного малюка в ліжечко, і залишити самого. Радимо не заколисувати, не годувати перед сном. Дітки набувають звички, які пов’язані зі сном ще в дитинстві. Якщо кожну ніч перед сном перші місяці його життя заколисують, так чому ж тоді пізніше він не повинен очікувати того ж?

Сон дитини в віці від 3 до 6 місяців триває 15-17 годин на добу, 6-8 годин вночі, а решту часу доводиться на 3-4 денних періоди сну тривалістю 2-3 години. На початку цього періоду зазвичай діти ще полюбляють нічні годування. Важливим є виховання навичок сну в цьому періоді.

Рекомендації для батьків:

Потрібно чітко встановити режим сну та відпочинку і дотримуватися його.     Гарний вечірній час відходу до сну — проміжок 19.00 – 20.30. У більш пізній час дитина буде занадто стомленою і важко засинатиме. Час денного сну плануйте на одні і ті ж проміжки часу кожен день. Для початку можна орієнтуватися на втому дитини і бажання відпочити. Головне, щоб малюк спав достатньо.

Сформувати ритуал відходу до сну. Цей ритуал може включати: купання, тихі ігри, колискова. Поцілуйте і побажайте дитині «спокійної ночі». Незалежно від того, що включатиме даний ритуал, його слід виконувати кожен вечір і в один і той самий час, в однаковому порядку.

Після 6 місяців середня тривалість сну близько 14-15 годин на добу, переважно за рахунок нічного сну. Малюк може спати тривало вночі, прокидатися ненадовго та вміє сам заснути і це є ознакою здоров’я дитини. У цей період можуть зустрічатися порушення сну, які найчастіше пов’язані з досягненнями малюка (вчиться сидіти, повзати, перевертатися, і можливо вставати). Найчастіше малюк прокидається вночі, щоб спробувати ще разок посидіти, проповзти або постояти. Нерідко в напівсонному стані дитина сідає або встає, але після цього не може опуститися і лягти самостійно, остаточно прокидається і починає плакати. Завдання батьків заспокоїти дитину і допомогти назад лягти. Батькам слід дотримуватись режиму, встановленого часу та ритуалу відходу до сну – дітки особливо сприймають послідовність дій, тому не слід міняти порядок і дотримання цих заходів. Надавати перевагу самостійному засинанню, добре провітрювати кімнату перед сном.

Матеріал підготували: – зав. кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини, д.мед.н., проф. Ю.М. Нечитайло; д.мед.н., доц. кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини Н.І. Ковтюк

Корисно знати