• Українська
  • English
Не спалюй своє майбутнє
Не спалюй своє майбутнє

Не спалюй своє майбутнє

Тютюнопаління – одне з найбільш поширених видів побутової токсикоманії, найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка.

 

Залежність від тютюну внесено в Міжнародну класифікацію хвороб.

Нікотин є своєрідним стимулятором нервової системи, що має патологічний вплив на організм особливо. Куріння завдає страшну шкоду, ті що палять в 13 разів частіше хворіють стенокардією, 12 – інфарктом міокарда, в 10 разів – виразкою шлунка і в 30 разів – на рак легенів тощо. Вже давно доведено, що тютюн є причиною смертності від раку легенів у 90 % всіх випадків, від бронхіту й емфіземи в 75 % від хвороби серця приблизно на 25% всіх випадків.

Ще в далекому 1974 році Всесвітня організація охорони здоров’я присвятила проблемі куріння доповідь, що підводила підсумок багаторічній роботі вчених всього світу. Безневинна на вигляд цигарка, що є для багатьох спочатку забавою, а потім задоволенням, перетворюється з часом на ворога, що віднімає здоров’я у кожного, хто не зумів вчасно одуматися. Паління вражає не лише курців, кожна людина поряд, вражається пасивним палінням.

Україна займає друге місце у світі по кількості випалених цигарок на людину. 15,5 млн. українців (в тому числі – 50% дорослого населення) палять. Палять 50% чоловіків, 25% жінок й 17% школярів.

Опитування Українського інституту соціологічних досліджень ім. Яременка показують, що до 11 років 17% школярів починають палити цигарки. Кожен п’ятий школяр в Україні у віці 11-12 років палить. За результатами дослідження, щодня палять цигарки щонайменше 40% восьмикласників, 50% десятикласників, 70% першокурсників ПТУ, 55% першокурсників вузів.

За статистикою за рік українці викурюють 124,5 мільярда цигарок – це більше 6 мільярдів пачок. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно у світі від хвороб, викликаних палінням, помирають 5 000 000 людей: одна людина – кожні 6 секунд; 10 чоловік за хвилину; майже 14,5 тисяч за день. В Україні статистика ще більш сумна, через тютюн щорічно з життям прощаються 120 000 курців.

Негативно впливає пасивне тютюнопаління на здоров’я оточуючих.

У приміщенні з курцем протягом лише 1 години людина, яка не палить, кожного разу спалює по половині сигарети. Тютюновий дим у таких випадках спричиняє головний біль, нездужання, зниження працездатності, швидку втому, загострення захворювань верхніх дихальних шляхів.

Куріння є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною і медичною проблемами. Співробітники кафедри медичної біології та генетики пропагують здоровий спосіб життя, беруть участь у проведенні низки просвітницьких акцій, тематичних кураторських години тощо.

Наказом МОЗ України від 25.02.2011 № 105 затверджено «Перелік шкідливих для здоров’я людини речовин, що входять до складу тютюнових виробів та виділяються з тютюновим димом під час їх куріння».

У більшості країн світу введена повна чи часткова заборона на куріння у публічних місця та закладах громадського харчування. Завдяки введенню заборони суттєво знижується вплив тютюнового диму на населення, очікується підвищення загального рівня здоров’я, що в довгостроковій перспективі позначиться на середній тривалості життя, зменшить витрати фізичних осіб та держави на лікування хвороб, пов’язаних з тютюнопалінням. Підписавши Рамкову Конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну, Україна взяла на себе обов’язок приймати ефективні закони, які будуть забезпечувати захист від впливу тютюнового диму на робочих та громадських місцях. 24 травня 2012 року Верховна Рада України прийняла Закон України № 4844 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів), який розроблено з метою захисту населення України від руйнівних для здоров’я наслідків впливу тютюнового диму.

Щорічно, 31 травня, відзначається Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням, у цей день по всьому світу проходитимуть антитютюнові акції.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!

Інформацію підготували професор кафедри медичної біології та генетики Роман Булик та доцент кафедри Надія Черновська

Корисно знати