• Українська
  • English
Здоровий спосіб життя – запорука довголіття
Здоровий спосіб життя – запорука довголіття

Здоровий спосіб життя – запорука довголіття

У сучасному житті все менше уваги приділяється здоровому способу життя. Люди часто замислюються про шкоду куріння, нездорову їжу, зіпсоване заводами повітря, проте змінити своє життя на краще вирішуються не всі.

 

Спосіб життя найсуттєвіше впливає на здоров’я людини.

Змінити його відповідно до принципів здорового способу життя складно, але можливо, бо це залежить від самої людини. Здоровий спосіб життя — це спосіб життєдіяльності людини, метою якого є формування, збереження і зміцнення здоров’я. До його основних складових належать: рівень культури суспільства й особи; місце здоров’я серед потреб людини; мотивації збереження і зміцнення здоров’я.

Справедливо зазначає видатний український хірург Микола Амосов: «У більшості хвороб винна не природа, не суспільство, а сама людина. Найчастіше вона хворіє через лінощі й жадобу, а інколи – й від нерозумності».

Збереження і відновлення здоров’я залежить від рівня культури.

Це – не тільки сума знань, а й поведінка людини, сукупність її моральних засад. Серед потреб людини здоров’я не завжди посідає перше місце порівняно з побутовими речами та іншими матеріальними благами. Звичайно, здоров’я залежить від добробуту, але збагачення, накопичення модних і дорогих речей для багатьох людей стало, на жаль, метою всього життя, заради якого вони нехтують фізичним і духовним удосконаленням, забруднюють довкілля, чим шкодять не лише собі, а й своїм нащадкам.

Чому слід дбати про здоров’я? Яка мотивація людини в цьому випадку?

У кожного – своя мотивація бути здоровим: хтось хоче бути гарним, струнким; дехто зважає на те, що для досягнення успішної кар’єри в певній професії треба бути здоровою людиною; для когось здоров’я означає заощадження коштів на ліках, а для декого — це активне довголіття, радість повноцінного життя. Як би там не було, але загальновідомим є те, що лікуватися набагато дорожче, ніж вести здоровий спосіб життя.

Багато людей нерозумно і довго випробовують стійкість свого організму, коли зловживають, наприклад, алкоголем, курять або вживають наркотики. Інколи дуже швидко, а інколи лише через тривалий час виявляються наслідки такого життя, спрацьовують зворотні зв’язки: людина хворіє важкими, часом невиліковними хворобами. Тоді люди звільняються від своїх шкідливих звичок, проте буває запізно. Отже, здоров’я багато в чому залежить від способу життя, однак, говорячи про здоровий спосіб життя, у першу чергу мають на увазі відсутність шкідливих звичок. Це, звичайно, необхідне, але зовсім не достатня умова.

Здоров’я людини більш ніж на 50%, відповідно до різних джерел, залежить від його способу життя. Д. У. Ністрян : “Як вважають деякі дослідники, здоров’я людини на 60 % залежить від його способу життя, на 20 % – від навколишнього середовища і лише на 8 % – від медицини”. За даними ВООЗ, здоров’я людини на 50-55 % визначається умовами і способом життя, на 25 % – екологічними умовами, на 15-20 % воно обумовлено генетичними факторами і лише на 10-15 % – діяльністю системи охорони здоров’я.

Таким чином, поняття здорового способу життя набагато ширше, ніж відсутність шкідливих звичок, режиму праці і відпочинку та збалансованого харчування. Для збереження здоров’я необхідне розширення уявлень про здоров’я і хвороби, так як уміле використання всього спектра факторів, що впливають на різні складові здоров’я (фізичні, психічні, соціальні і духовні) та оволодіння оздоровчими, загально-зміцнювальними, природо-цілющими методами , сприятиме формуванню здорового способу життя.

Матеріал підготували: проф. Кривецький В.В., доц. Антонюк О.П., кафедра анатомії людини ім. М.Г. Туркевича

Корисно знати