• Українська
  • English
Причини появи зубного нальоту та каменю на зубах.

Причини появи зубного нальоту та каменю на зубах.

Давайте розберемо сам механізм утворення зубного нальоту. Для будь-якого нальоту необхідна основа. У нашому випадку нею є так звана пеллікула. Пеллікула – це органічна плівка, яка з’являється на всіх поверхнях зубів після їх чищення. Ця плівка відіграє захисну функцію для зубів в порожнині рота. Вона захищає наші зуби і нашу емаль від органічних кислот, а також бере участь в мінеральному обміні між емаллю і мінералами слини.

Пеллікула є корисним елементом в ротовій порожнині, але через 3-4 години після її утворення вона стає основою для утворення нальоту і, так би мовити сама перетворюється в наліт вбираючи в себе смоли та різні барвники з їжі, які вживаються.

Зубний камінь – це застарілі відкладення м’якого нальоту, який перетворився в твердий через недостатнє або неправильне проведення процедури чищення зубів. Зубний камінь виглядає як пігментні темні плями з зовнішньої і внутрішньої сторони зубів поблизу ясенної кишені у важкодоступних місцях таких як міжзубні проміжки.

Причини утворення зубного нальоту і зубного каменю досить різні і багато факторів може впливати на їх появу.

Давайте розглянемо основні причини їх утворення.

В першу чергу і, напевно, найголовнішою причиною утворення зубного каменю є звичайно ж нерегулярне або неправильне чищення зубів. Інколи зубна щітка не справляється на відмінно з чищенням всієї ротової порожнини. Тому необхідно використовувати допоміжні засоби такі як ополіскувач для ротової порожнини, зубні нитки, флоси і звичайно ж ірригатор. Так само стоматологи рекомендують електричні зубні щітки як альтернативу мануальним (простим) зубним щіткам. Оскільки електричні зубні щітки за рахунок великої кількості рухів чистящої головки значно краще справляються з чищенням м’якого нальоту. Наступним важливим пунктом є використання для чищення зубів неякісних зубних щіток і паст. Будь-який дантист Вам скаже, що використання високоякісних щіток і паст грає велику роль в гігієні ротової порожнини. Неякісна зубна щітка може не тільки погано чистити поверхню ваших зубів, але і пошкодити емаль, що може привести до запалень в ротовій порожнині, розвитку хвороб і викликати больові відчуття в зубах і яснах. Обирайте зубні щітки від всесвітньо відомих брендів,  які вже закріпили свою репутацію таких як Braun Oral-B, Colgate, Philips, Lebond.

Ще однією з причин утворення каменю є жування їжі на одну сторону. Таке трапляється, коли людині видаляють один або більше зубів на одній зі сторін щелепи і їм зручніше жувати на іншу сторону. Так само якщо у людини є якісь проблеми, в ротовій порожнині, які викликають больові відчуття при попаданні їжі швидше за все він буде уникати жування на цю сторону. Завжди намагайтеся рівномірно розподіляти жувальний процес на обидві сторони рота. Не дарма кажуть, що жувати потрібно 32 рази що б їжа потрапила на кожен зуб). Так само утворення каменю може викликати дієта, а точніше ті види дієт в раціоні яких переважає м’яка їжа. У людей з нормальним харчуванням під час того як людина жує тверді частинки їжі ці частинки зчищають з зубів деяку частину м’якого нальоту. Відповідно під час прийому їжі в м’якому вигляді цього не відбувається і більше того м’які частинки їжі набагато більше супроводжують утворення м’якого нальоту на зубах. Не потрібно забувати, що надмірне вживання кави, чаю та інших напоїв з барвниками, а також куріння згубно впливає на емаль ваших зубів.

 

Способи видалення зубних відкладень «за і проти».

Щоб якісно видалити зубний камінь і не нашкодити зубам, варто записатися на професійну гігієну (чистку) зубів до стоматолога-гігієніста. Лікар проведе консультацію, огляд ротової порожнини і видалення зубних відкладень. Лікарі з усього світу проводять ультразвукову чистку, Air-Flow і полірування зубів спеціальними пастами. Це — сучасна і безпечна методика видалення нальоту і каменю.

Люди часто задають таке запитання: «Якщо чистити зуби ретельно два рази в день, користуватися ополіскувачем і флосом — професійна чистка все одно потрібна?».

Так, потрібна!

Професійна гігієна порожнини рота дозволяє видалити зубний наліт у важкодоступних місцях: там, де щітка і нитка неефективні, наліт з часом перетворюється на зубний камінь.

Під час професійного чищення лікар виявляє проблеми з зубами на ранніх стадіях (коли порушення емалі не видно при візуальному огляді) і, якщо потрібно, призначає додаткове лікування.

Що буде, якщо не проводити професійну чистку зубів?

Як би добре ви не чистили зуби, відсутність професійної гігієни може призвести до утворення карієсу і ускладнень: запалення ясен, рухливості зубів, утворення щілин між зубами і найсумнішого сценарію — їх втрати.

Ходите на чистку один раз на рік? Вітаємо, ви вже робите для своїх зубів більше, ніж 60% людей! Погана новина в тому, що цього недостатньо: потрібно проводити чистку не рідше двох разів на рік, а то й частіше.

Особливо це стосується:

  • ласунів;
  • любителів кави і чаю;
  • курців.

Також чистку потрібно частіше проводити пацієнтам з імплантами, брекетами, відреставрованими зубами, цукровим діабетом і пародонтозом.

Також часте запитання: «Як позбутися каменю в домашніх умовах?».

Чистка каменів на зубах вдома — вигадка.

Спроби позбутися від твердих зубних відкладень самостійно — популярна помилка, яку здійснюють пацієнти. На це у всіх різні причини: одні вірять в силу народних методів, інші — в чудо-пасту і ефективність жорстких щіток.

Проблема в тому, що ці методи — марна трата часу, яка може привести до погіршення здоров’я зубів. Наприклад, регулярне чищення зубів пастами з високим вмістом абразивних речовин може привести до витончення емалі і підвищеної чутливості зубів. Так, замість однієї проблеми з’являються дві.

Автори: співробітники кафедри терапевтичної стоматології

Доцент, к.мед.н. Митченок Олександр Вікторович

Асистент, к.мед.н. Дрозда Іванна Іванівна

Корисно знати