• Українська
  • English
Як уникнути “тропічної небезпеки”
Як уникнути “тропічної небезпеки”

Як уникнути “тропічної небезпеки”

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ МАНДРІВНИКІВ. Задля виключно приємної відпустки та шквалу позитивних емоцій від відвідування незвіданих тропічних місцин та золотистих пісочних пляжів необхідно взяти до уваги потенційну “інфекційну тропічну небезпеку” у вигляді захворювання на малярію, спричинену паразитами роду Plasmodium.

В умовах світової глобалізації економіки та міграції населення випадки “завізної” малярії до країн Європи, в тому числі й України не є поодинокими, однак клінічно надто схожими з низкою інших інфекційних недуг, зокрема з грипом, вірусними респіраторними інфекціями, лептоспірозом. Відтак доцільно наголосити на клініко-епідеміологічних особливостях, методах лабораторної діагностики та заходах профілактики плазмодійної інвазії.

Малярія – гостре протозойне захворювання, спричинене різними видами плазмодія, перебіг якого супроводжується рецидивуючої гарячкою, гепатоспленомегалією, гемолітичною анемією, жовтяницею та може ускладнюватися церебральною формою перебігу (малярійна кома), набряком головного мозку, гострою нирковою недостатністю, розривом селезінки.

Зараження плазмодієм можливе наступними шляхами:

Природним шляхом при укусах комарів роду Anopheles (є переносниками паразита);

при переливанні донорської інфікованої крові або застосуванні нестерильних шприців;

внутрішньоутробно через пошкоджену чи непошкоджену плаценту;

під час пологів при змішуванні крові матері і плоду під час відторгнення децидуальної оболонки;

при проходженні плоду через родові шляхи у випадках розриву промежини, травматизації плоду.

Несприйнятливість до малярії може бути зумовлена наявністю трансплацентарногоматеринського імунітету, який зберігається впродовж 2-5 місяців після народження; а також нестерильним імунітетом в осіб, інфікованих певним збудником; за відсутності рецепторів системи Даффі.

Ознаки хвороби

Клінічно, в середньому, через 7-21 днів (до 9 місяців для vivax-малярії) після укусу самки комара-переносника раптово з’являється епізоди гарячки, ознобу, жару з профузним потовиділенням, болями в суглобах, ломотою в тілі, нудотою, блюванням, деколи діареєю, абдомінальним болем.

Церебральна форма малярії додатково характеризується втратою свідомості, конвульсіями, зниженням артеріального тиску, гіпоглікемією, задишкою; летальність висока.

Варто наголосити, що самолікування малярії неприпустиме з огляду на серйозність органних і системних уражень, високу летальність від ускладнених форм, тому за вищевказаних ознак, за будь-якої підозри на інвазію плазмодієм, перебуванні у тропічних, субтропічних країнах, укусі комара в анамнезі, – необхідно звернутися до лікаря, фахівця з інфекційних хвороб у медичному закладі Буковини.

Попередження хвороби

Рекомендації фахівців стосовно попередження зараження на інфекційну хворобу, викликану плазмодієм, включають наступні превентивні заходи:

перед виїздом в ендемічний регіон або тропічну країну доцільно вживати протималярійний препарат за анотованою схемою;

використовувати протимоскітні сітки та індивідуальні репеленти (креми, аерозолі, спреї), інсектициди;

уникати заболочених місць та купання в стоячих водоймищах;

за потреби переливати виключно кров “перевірених” донорів та використовувати стерильний медичний інструментарій.

Всесвітній день боротьби з малярією в БДМУ

В рамках заходів, присвячених Всесвітньому Дню боротьби з малярією, з усною доповіддю перед студентсько-викладацькою аудиторією на засіданні студентського наукового гуртка кафедри медичної біології, генетики та фармацевтичної ботаніки виступила асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології, лікар-інфекціоніст другої категорії Анюта Сидорчук.

Студенти-першокурсники та викладачі, заслухавши клініко-епідеміологічні особливості малярії в сучасних мовах, виявили неабиякий інтерес до цієї актуальної теми, про що свідчили десяток запитань на тему диференційного діагнозу, лабораторної діагностики, можливостях оптимального лікування та превентивних заходів епідемічного контролю малярії в Україні.

Корисно знати