• Українська
  • English
Люди-зебри або цей примхливий меланін…
Люди-зебри або цей примхливий меланін…

Люди-зебри або цей примхливий меланін…

З 2011 р. світ відзначає Всесвітній день вітіліго. Сам день – 25 червня було обрано на відзначення пам’яті про відомого співака Майкла Джексона, який страждав саме на цю недугу, тому ще вітіліго називають «хворобою Майкла Джексона».

Понад 100 мільйонів людей у світі страждають від вітіліго та стають жертвами дискримінації через це захворювання. Основна мета заходів, що проводяться з ініціативи Фонду Досліджень Вітіліго (VR Foundation), полягає в підвищенні поінформованості щодо захворювання, поліпшенні якості життя хворих.

Відзначати 25 червня, як день вітіліго у всьому світі запропонував американець Стів Гарґадон – підприємець, який займається інноваційними технологіями у сфері освіти. Гарґадон, який сам хворіє на вітіліго, заснував приватну соціальну мережу VitiligoFriends.org і проект «Унікально гарні» (Uniquely Beautiful), де люди з цим захворюванням шкіри можуть поділитися своїми фотографіями.

Вітіліго – (лат. vitiligo – шкірна хвороба, лишай) хронічне захворювання, при якому спостерігається поява різних за формою і розміром білих ділянок депігментації шкіри, які можуть поширюватись і зливатись. Це захворювання не є цілком вродженим і може розпочатися у будь-якому віці, але в 70% випадків – до 20 років. Вітіліго розвивається внаслідок втрати функції меланоцитів утворювати меланін – особливу речовину, від якої залежить забарвлення тканин. Вирішальну роль у виникненні вітіліго відіграють порушення діяльності нервової та ендокринної систем. Хвороба не завдає особливого дискомфорту, однак викликає проблеми психологічного характеру, часто вводить хворих у стан постійної психічної напруги, тому при лікуванні необхідно враховувати роль психологічних чинників.

Хвороба не є загрозою для здоров’я та життя, є лише естетичний недолік. Але головна проблема – радикальних засобів лікування захворювання вітіліго ще не вигадали, а вже наявні можуть хіба попередити виникнення нових осередків, зменшити розмір старих білих плям і хоча б частково «підфарбувати» їх. Пацієнти змушені змиритись з думкою, що така мозаїчність кольору їхньої шкіри – на все життя.

Вітіліго проявляється на будь-якій ділянці шкірних покривів, будь-якою площею та формами плям. В давні часи таке знебарвлення розцінювали як божий знак (хворі вважались обраними) чи як сатанинський прояв. Тривалий час причини хвороби вітіліго були невідомі.

Серед відомих світові сучасників на вітіліго страждав Майкл Джексон – поп-зірка, ідол мільйонів. Але навіть усього його багатства виявилось замало щоб здолати цю хворобу. Проте, будучи від народження темношкірим, співак лише зрадів зміні кольору шкіри і вона принесла йому ще більшу популярність.

Ненавмисне цей факт зіграв на руку психологам, які, втішаючи хворих з мозаїчним кольором шкіри, згадують Джексона і його життєвий успіх наперекір вітіліго. Але пацієнтам допоможуть не лише вмовляння психологів – ряд лікарських засобів зменшує розміри та інтенсивність знебарвлення. Отже, хай і не знайдено радикальних засобів, ознаки вітіліго до та після лікування можуть значною мірою відрізнятись у кращий бік.

Достеменно причину цього хронічного захворювання шкіри й досі не встановлено.

Щоправда ми знаємо, що знебарвлення виникає внаслідок втрати або зниження функції меланоцитів. Але чому це відбувається, медики поки що пояснити не можуть. Можливо причиною є низка хвороб (або збоїв у роботі організму), з якими найчастіше пов’язують виникнення вітіліго – це нервово-ендокринні розлади, спадковий фактор, певні набуті чинники, що можуть порушити роботу печінки, гормональний фон тощо. Фахівці вважають, що вітіліго може мати також автоімунну природу, але доказів для підтвердження такої думки мало. Крім того, воно пов’язане з генетикою, адже кожна п’ята людина з вітіліго мала родича з такою проблемою. Але найпоширеніша гіпотеза – втрата пігментації відбувається через розвиток процесів саморуйнування в клітинах  шкіри меланоцитах. Рівень зміни пігментації зазвичай різний у всіх пацієнтів. Іноді шкіра починає втрачати колір дуже швидко, а потім процес раптово зупиняється. У більшості випадків є подальший розвиток клінічної картини: активні періоди захворювання чергуються з періодами стабільності.

Тому перше, що має зробити людина, яка виявила в себе перші ознаки цієї хвороби, так це звернутися до лікаря і перевірити, чи не сигналізує шкіра про проблеми з щитовидною залозою або психологічну травму.

Вітіліго важко піддається лікуванню і вимагає індивідуального підходу, спрямованого на усунення нервово-ендокринних розладів. Ризик розвитку хвороби можна знизити, забезпечивши правильне харчування і спокійну атмосферу вдома (психоемоційні стреси вважаються однією з причин, що провокують розвиток захворювання). Харчування обов’язково має включати продукти з високим вмістом вітамінів Е, В, С. До них відносяться: петрушка, селера, гречана каша, інжир, плоди шипшини, сир, яловичина і креветки. Людям з вітіліго не рекомендується перебувати на відкритому сонці: уражені місця на шкірі можуть згоріти набагато швидше, ніж у звичайних людей. Через ризик появи опіків на незахищених ділянках шкіри необхідно користуватися сонцезахисними кремами, проте наносити їх постійно не рекомендовано, оскільки це у свою чергу може погіршити перебіг захворювання.

Інформацію підготував к.біол.н., доцент кафедри мікробіології та вірусології Міхєєв А.О.

Корисно знати