• Українська
  • English
Давно забутий антиоксидант вилікував від психічного розладу
Давно забутий антиоксидант вилікував від психічного розладу

Давно забутий антиоксидант вилікував від психічного розладу

Дослідники представили нові ліки від біполярного розладу – ебселен. Цей препарат діє майже так само як літій, проте без відповідних побічних ефектів на кшталт набору ваги, пошкоджень нирок, передає Reuters.

Зазначимо, що ебселен вже тестували на людях, але з іншими захворюваннями, констатує Грант Черчілл з Оксфордського університету. Від біполярного розладу страждає 1% населення Землі. Ця недуга проявляється у різких коливаннях настрою, періодах депресії та манії.

Наразі науковці хочуть перевірити ебселен на людині (поки ефект був досягнутий лише у мишей). Що стосується літію, то цей стабілізатор настрою відкрили приблизно 60 років тому. Досі літій – найактуальніший спосіб лікування розладу.

Але літій токсичний (смерть людини настає при введенні дози, яка вдвічі вища рекомендованої). А ось антиоксидант ебселен спочатку створювали для лікування інсульту. Проте він так і не вийшов на ринок. Пізніше вчені виявили його в списку безпечних препаратів, які з різних причин не стали використовувати. Виявилося, ебселен, як і літій, блокує ензим, борючись з розладом.

Джерело: http://meddaily.ru/article/09jan2013/ebselen

Корисно знати