• Українська
  • English
Кому не можна тримати піст
Кому не можна тримати піст

Кому не можна тримати піст

Сьогодні розпочався сорокаденний Різдвяний піст, який закінчиться 6 січня. Відповідно у цей період тим, хто тримає піст не дозволено їсти м’ясо, яйця, коров’яче масло, молоко і сир. Про піст з точки зору медицини розповідає Володимир Вівсянник, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб.

За словами Володимира Васильовича для абсолютно здорових людей піст буде доволі корисним. Якщо правильно зорганізувати своє харчування, збалансувати його, включивши аналоги заборонених продуктів, то піст дасть поштовх до зміни харчових звичок, привчить до режиму харчування і навчить заздалегідь планувати своє меню.

Проте є ряд людей, яким категорично заборонено постити.

Щоб не погіршити своє здоров’я не можуть дотримуватися посту люди із хронічними хворобами, такими як цукровий діабет. Також не варто постити тим, хто важко перехворів і наразі проходить відновлення чи реабілітацію. Також протипоказаний піст людям із інфекційними хворобами – хворим на СНІД, гепатит, туберкульоз, гострі респіраторні інфекції. Адже такі люди все ж таки мають отримати повноцінне та різноманітне харчування із вмістом тваринних білків.

Людям із підшлунково-кишковими розладами щодо дотримання посту варто проконсультуватися із лікарями, щоб не погіршити стан організму. Також людям, які зазвичай їли багато м’яса та тваринної їжі не варто різко відмовлятися від них, тому що організм може різко зреагувати на такий дефіцит.

Є ще застереження стосовно дотримання посту вагітним та дітям, проте це дуже індивідуально. Тут потрібно проконсультуватися відповідно із лікарем-гінекологом та педіатром, якщо застережень нема і правильно сформований раціон, то піст шкоди не завдасть.

Матеріал підготував:Володимир Вівсянник, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати