• Українська
  • English
Обережно: кліщі!
Обережно: кліщі!

Обережно: кліщі!

З приходом весни не лише квітне все навколо, а й розповсюджуються паразити.

З початком весни в лісах і парках активізуються кліщі, чиїх укусів людині слід остерігатися під час відпочинку на природі. Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка.

Кліщі це група, що налічує 40 тисяч видів, у складі класу павукоподібних. Вони живуть в найнесподіваніших місцях – від прісних водоймищ до старих подушок і харчуються найрізноманітнішою їжею. Люди найчастіше звертають увагу лише на ті кілька сімейств кліщів, які перейшли до харчування кров’ю хребетних тварин. До числа яких до цих пір, незважаючи на роки еволюції, досі відноситься і людина.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної системи, а й навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: на протязі доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Захворювання кліщовим енцефалітом в Європі протікає в легшій формі, ніж у східній частині ареалу кліщового енцефаліту.

Тяжкість захворювання залежить від здатності вірусу проникати через гематоенцефалічний бар’єр, вражаючи, або не вражаючи головний мозок. Ближче до заходу континенту кліщовий енцефаліт зустрічається рідше, але зате більше хвороби Лайма (кліщового бореліозу).

Це інфекційне захворювання, що викликається спірохетами, що має схильність до хронічного і рецидивуючого перебігу і переважного ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. Кліщі особливо небезпечні, в період, з початку травня і до середини червня, саме в цей час, вони особливо активні. І, звичайно ж, в ці місяці, виїжджаючи на дачу, в ліс і просто гуляючи в парках, необхідно бути особливо акуратним. Саме, з травня по червень місяць, реєструється, найбільша кількість постраждалих від укусів кліщів.

Як виглядає кліщ?

Кліщі відносяться до павукоподібних, і по вигляду, нагадують маленьких павучків, довжиною від 2 до4 міліметрів. Після того, як кліщ насмокчеться кров’ю, він сильно збільшується в розмірах, і стає добре помітним, утворюючи горбик під шкірою. Самі по собі, кліщі не представляють небезпеки, але вони, є, переносниками кліщового енцефаліту. Найкращим місцем для їхнього життя, підходять листяні і хвойні ліси, зарості чагарників, галявини і луки, густо порослі високою травою, береги річок і сонячні схили гір. У наш час, кліща можна зустріти не тільки в лісі, але і на своїй дачній ділянці, в міському парку або в сквері. У більшості випадків, вони, чекають свою жертву на землі або високій траві. Іноді, кліщ, відчувши наближення людини, може стрибнути з гілки дерева і пролетіти кілька метрів, щоб досягти мети. Він міцно чіпляється за людину, і шукає місце для укусу. Пошуки вдалого місця, можуть зайняти більше 3 годин. Якщо, за цей час, ви встигнете його виявити, то укусу, в якому затаїться потенційна небезпека, можна уникнути. Під час укусу, виділяється спеціальна знеболювальна речовина, тому ви навряд чи його відчуєте. На тілі людини, він може перебувати протягом декількох днів, після чого, напившись крові, він відвалюється. Багатьох людей цікавить питання, як виглядає енцефалітний кліщ? Він, нічим не відрізняється, від звичайного, за винятком того, що є, переносником небезпечного вірусу. І про це, можна дізнатися, тільки, дослідивши його, в лабораторних умовах.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти та порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який нападає прямо із землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Марсельською гарячкою людина може заразитися через укуси інфікованого південного собачого кліща, через кон’юнктиву очей, слизову оболонку носа, а також втираючи в шкіру інфікованих кліщів при розчухуванні.

Що робити, щоб не допустити укусу кліща?

– Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.

– Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.

– Місце для привалів на природі звільніть від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

– Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу.

– Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів.

Що робити, якщо кліщ присмоктався?

Якщо вас укусив кліщ, вам необхідно звернутися до лікаря, або акуратно витягнути його самому. У будь-якому разі не можна панікувати. Слід пам’ятати, що, далеко не кожен з них, є носієм енцефаліту. І навіть, якщо, вас укусив, енцефалітний кліщ, є шанс не заразитися цією хворобою.

На місці укусу, може утворитися почервоніння і припухлість.

Для видалення паразита, найкраще скористатися зігнутим пінцетом, для цієї процедури, він буде найбільш зручний. Пінцетом, його захоплюють, максимально близько до місця укусу. Після цього, акуратно обертаючи його по колу і злегка потягуючи на себе, кліщ витягується назовні. Ні в якому разі не намагайтеся висмикнути його і уникайте різких рухів. Як правило, при правильному виконанні всіх дій, кліщ витягується цілком, через 2-3 обороти.

Якщо при витяганні кліща відірвалася його головка, яка має вигляд чорної точки, місце присмоктування протирають ватою або бинтом, змоченими спиртом, а потім видаляють головку стерильною голкою (попередньо прожареної на вогні). Так, як Ви видаляєте звичайну скалку.

Зараз, у багатьох аптеках можна, придбати спеціальний гачок для видалення кліщів – французький ТІК ТВІСТЕР або кліщьова викрутка. Якщо, у вас немає можливості, дістатися до аптеки, то можна скористатися підручними засобами.

Зробіть з нитки петлю, і захопіть нею кліща, максимально близько до шкіри. Повільними, похитувати рухами витягніть його назовні.

Після цього, ретельно вимийте руки, а місце укусу обробіть йодом, або іншим антисептиком.

Не капайте на кліща олією, вона перекриє доступ кисню і вб’є його, і тим самим, збільшить ризик зараження.

Здавати кров на аналіз, можна не раніше, ніж через 10 днів після укусу, не має сенсу.

Призначити прийом лікарських препаратів може тільки лікар,

тому, не потрібно займатися самолікуванням, – це може завдати шкоди вашому здоров’ю.

Медичне приладдя для видалення кліща!

Французький ТВК ТВІСТЕР – Кліщова викрутка на мій погляд дуже зручна річ. Два пластикових гачка різного розміру з прорізом.

Великий гачок – для великих кліщів. Маленький – для малих. Ці гачки дозволяють швидко і безболісно витягати кліщів, що занурилися в шкіру людини і тварин: без застосування допоміжних речовин (акарицидних препаратів, олії, ефіру, нитки та ін.), Не залишаючи хоботка кліща в шкірі, не стискаючи черевця кліща (і таким чином, знижуючи ризик інфекції), при будь-якому терміні давності укусу, без всякої болі (відсутній ризик прищемити шкіру або волоски).

Цей інструмент створений у Франції ветеринаром-практиком, який розробив форму пристрою у вигляді вилочки, з ретельно відпрацьованим кутом між вилочкою і ручкою, діаметром ручки, зі спеціальною обробкою поверхні і вибором пластику. Цікавий факт – часто винаходи спочатку робляться для тварин, а потім знаходять застосування і для людей.

Спосіб застосування:

– Підібрати розмір пристрою (вилочки) щодо розміру кліща.

– Ввести вилочку, захоплюючи кліща збоку доти, поки кліщ не буде підтримуватися вилочкою.

– Поволі, обережно підняти вилочку і повернути як викрутку. Кліщ відділяється через два – три оберти.

Кліщ витягується круговим рухом (або вигвинчуємо), а не витягуючи підважуючи, незважаючи на схожість форми вилочки з формою «гвоздодера» обценьків.

У комплект входить ще пластикова колбочка для зберігання вийнятого кліща. Купити таку річ можна наприклад через інтернет або в аптеці.

Пам’ятайте, що найкращий захист від кліщів – це ваша обережність!

Матеріал підготувала: доцент кафедри медичної біології та генетики Шумко Наталія.

Корисно знати