• Українська
  • English
День Святого Валентина – Свято? Чи буденність?
День Святого Валентина – Свято? Чи буденність?

День Святого Валентина – Свято? Чи буденність?

14 лютого відзначають День Святого Валентина.

Це свято прижилось на початку 13 століття серед європейців, в США – з 18 століття, а СНГ в тому числі і в Україні день усіх закоханих прийшов значно пізніше і відзначався з недавніх пір.

Багато хто плутає цей день із днем Ангела «Валентини», але це помилка. Тому як за церковним календарем іменини Валентини святкують 8 січня, 23 лютого та 29 липня. А саме день закоханих або День Святого Валентина має свою історію походження.

Багато легенд створено, щодо цього дня. Одна найбільш розповсюджена являється наступною:

«У пізньому середньовіччі у Франції і Англії життя св. Валентина поступово почало обростати легендами, пов’язаними з таємним вінчанням закоханих пар. Згідно легенди, в ті далекі і темні часи владний і жорстокий римський імператор Клавдій II прийшов до думки, що самотній чоловік, який не обтяжений дружиною і сім’єю, краще буде битися на полі битви під славу кесаря, і заборонив чоловікам одружуватися, а жінкам і дівчатам – виходити заміж за улюблених чоловіків. А святий Валентин був звичайним польовим лікарем і священиком, який співчував нещасним закоханим і потайки від усіх, під покровом ночі освячував шлюб люблячих чоловіків і жінок. Незабаром діяльність святого Валентина стала відома владі, і його посадили до в’язниці, засудивши до страти. Дорогою до темниці святий Валентин познайомився з прекрасною дочкою наглядача – Юлією. Закоханий священик перед смертю написав коханій дівчині зізнання в коханні – «валентинку», де розповів про свою любов, і підписав його «Твій Валентин». Прочитано воно було вже після того, як його стратили, а сама страта відбулася 14 лютого 269 року».

З того часу виникли листівки-валентинки у вигляді червоного сердечка зараз дуже добре відомі, як символічний подарунок в День святого Валентина.

Створення першої «валентинки» приписують ще й герцогу Орлеанскому в 1415 році. Він сидів у в’язниці і таким чином, можливо, боровся з нудьгою, пишучи любовні послання своїй дружині. А найбільшого поширення листівки- «валентинки» досягли вже в XVIII столітті.

Тому цей день, на мою думку, надає можливість закоханим підкреслити свою любов, а одинакам – знайти свою половинку. Згадуючи 14 лютого можна побажати всім, щоб довкола панувала гарна атмосфера, в кожному серці палала любов, а слова «Я тебе кохаю» звучали не тільки в цей день.

Матеріал підготувала асистент кафедри мікробіології та вірусології Попович Валентина

Корисно знати