• Українська
  • English
Антибіотикорезистентність: виклик сучасності

Антибіотикорезистентність: виклик сучасності

За даними ВООЗ, у світі щорічно від резистентних до антибіотиків інфекцій помирає близько 700 тис. людей. Особливо поширена антибіотикорезистентність у країнах із низьким та середнім рівнем доходу.

У зимові місяці спостерігається збільшення призначення антибіотиків, зокрема при інфекціях верхніх дихальних шляхів серед усіх вікових груп населення. Хоча антибіотики можуть бути корисними в деяких випадках вторинної бактеріальної інфекції, вони не допомагають самій інфекції грипу. Опитування європейського офісу ВООЗ (2019) виявило, що 64% опитаних помилково лікують застуду та грип антибіотиками.

З початком пандемії COVID-19 ця проблема проявилася ще більше. Хоча антибіотики не здатні ні попереджувати, ні лікувати вірусні інфекції, пандемія COVID-19 призвела до суттєвого зростання вживання антибактеріальних засобів у світі.

На жаль слід говорити про те, що більшість опитаних громадян визнали, що приймали антибіотик, навіть коли не були інфіковані COVID-19, бо вважали, що це сприятиме профілактиці інфекції. Також було встановлено, що серед пацієнтів із тяжкою COVID-19 інфекцією лише у 15% виявлена також бактеріальна інфекція, однак антибіотики приймали 75% з них.

 

COVID-19 і антибіотики (ВООЗ)https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/episode-61—covid-19-antibiotics

Стійкість до антибіотиків виникає, коли бактерії змінюються під впливом ліків. Тому антибіотики перестають працювати, а інфекційні хвороби не піддаються лікуванню. Стійкість до антибіотиків ставить під загрозу ефективну профілактику та лікування будь-яких інфекцій.

Причини:

  • Антибіотикорезистентність – це стійкість бактерій до одного або кількох антибіотиків.
  • У першу чергу, вона виникає через безвідповідальне ставлення до прийому препаратів. Неконтрольоване та неправильне призначення ліків “навчає” бактерію боротись з тим чи іншим класом антибіотиків.
  • Припинення курсу антибіотиків після покращення стану хворого також може спровокувати резистентність. Якщо лікування не довести до кінця, існує можливість того, що певна кількість бактерій виживе.
  • Із кожним роком зростає рівень використання антибіотиків у тваринництві та рослинництві. Головною загрозою для здоров’я вважають не антибіотики в м’ясі, а саме стійкі бактерії, що у ньому є.
  • Низький рівень вакцинації у країні збільшує кількість використаних антибіотиків для лікування хвороб. Цього можна уникнути, якщо дотримуватись календаря щеплень.
  • Відсутність нових антибіотиків. Створення цих препаратів дуже дороге. Часто для виробників ліків це не прибутково, адже видатки на розробку антибіотика можуть перевищувати майбутній заробіток. Навіть після вдалого тестування препарату тривалість його дії буде обмежена коротким періодом в часі, що також зменшить прибуток.
  • Неналежний інфекційний контроль в лікувальних закладах, а також відсутність гігієни та антисанітарія також можуть вважатися причинами антибіотикорезистентності.

Поради:

  • Не займайтеся самолікуванням – приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря. Не лікуйте грип чи застуду антибіотиками – це неефективно.
  • Не переривайте лікування. Проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.
  • Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу приймання.
  • Ніколи не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування.
  • Попереджуйте інфекції – регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми та вчасно робіть щеплення.

Матеріал підготував: доцент кафедри педіатрії, неонатології та

перинатальної медицини БДМУ, д.мед.н. Володимир БЕЗРУК

 

Корисно знати