Слова «малина» у нас відразу асоціюється із літом, смачною їжею, лікуванням під час застуди або ж яскравим малиновим кольором. Малина не тільки смачна та корисна, це ще й надзвичайно особлива ягода. Ми розповімо вам цікаві факти про дану «вітамінну бомбу» для вашого організму.
У світі налічують понад 200 видів малини. Малина буває чотирьох різних кольорів: червоною, фіолетовою, золотистою та чорною. Золотиста малина солодша, ніж інші сорти. До речі, ожина та малина – різні ягоди, хоча доволі часто їх плутають. Різниця між малиною та ожиною полягає в тому, що малина має порожнє ядро всередині, а ожина – ні. Найбільш сприятливий клімат для росту малини є у США, близько 90% обсягу проданої малини у світі займають Вашингтон та Каліфорнія.
Корисні властивості малини
- містить багато клітковини, вітаміну С, калію та фолієвої кислоти;
- має низьку кількість калорій;
- допомагає знизити високий кров’яний тиск;
- має протизапальну властивість.
Малина отримала свою назву від англо-латинського винограду або з распуі, що означає з німецької “зарості”, тобто грубі ягоди. Археологічні докази показують, що жителі печер періоду палеоліту вже смакували малиною. Також малина зустрічається в грецькій міфології. У грецьких оповіданнях ягоди колись були білими, але Іда, коли годувала Зевса, вколола палець колючим шипом, тому забарвила ягоди кров’ю, через що вони стали блідо-червоними. Популярність малини в харчових та медичних цілях була і в середні віки, коли її сік також використовували як червону фарбу в художній роботі.
Ягода малини складається із 86% води, 12% вуглеводів та близько 1% білків та жирів. Вона є дуже хорошим джерелом міді, біотину, вітаміну Е, магнію, фолієвої кислоти, омега-3 жирних кислот та калію.
Користь для здоров’я від спожитої малини включає в себе поліпшення роботи травної системи, посилення імунного захисту, здорове функціонування серця, профілактику раку та полегшення ендотеліальної дисфункції. Малина сприяє у підвищенні пам’яті, регуляції ваги, підтримці сильних кісток, догляду за шкірою, поліпшенню зору та нормальному згортанні крові. Під час вагітності малину обов’язково необхідно споживати через велику кількість поживних речовин у ній.
Малина містить такі компоненти:
Антоціани
Простіше кажучи, це могутня група антиоксидантів. Однією з найбільш важливих переваг антоціанів є підтримка серцевого ритму, профілактика раку, ожиріння та поліпшення когнітивної функції організму людини.
Елагідна кислота
Це природна речовина з численними перевагами, найважливішою з яких є профілактика раку. Кислота може вступати в реакцію з хімічними речовинами, які викликають рак, що може пригнічувати ріст ракових клітин.
Саліцилова кислота
Кислота чудово підходить для шкіри. Особливо коли справа доходить до боротьби з вуграми та очищенням шкіри.
Кверцетин
Це рослинний пігмент. Це антиоксидант з протизапальним ефектом і допомагає запобігти таким захворюванням, як хвороби серця, астма та рак.
Матеріал підготувала: доцентка кафедри патологічної фізіології Слободян К.В.