• Українська
  • English
День «Цигарки небезпечні для здоров’я»

День «Цигарки небезпечні для здоров’я»

В день «Цигарки небезпечні для здоров’я» ми хочемо нагадати всім про те, як куріння серйозно загрожує нашому здоров’ю. З 1950-х років тютюнові компанії були обізнані з ризиками своїх продуктів, але активно рекламували їх серед громадськості.

Куріння сигарет є основною причиною смерті, викликаючи більше смертей, ніж об’єднані разом такі причини, як ВІЛ, вживання наркотиків, алкоголь, аварії та необережне поводження зі зброєю.

Паління викликає приблизно 90% всіх смертей від раку легенів та 80% смертей від хронічно-обструктивної захворюваності легень. Куріння також збільшує загальний ризик смерті від усіх причин як у чоловіків, так і в жінок.

Навчальні дослідження показують, що куріння збільшує ризик ішемічної хвороби серця, інсульту та розвитку раку легень. Курці мають більший ризик захворювань, що впливають на серце і судини.

Куріння також призводить до захворювань легень, включаючи ХОЗЛ, емфізему та хронічний бронхіт, а також сприяє розвитку раку легень. У разі наявності астми тютюновий дим може провокувати атаки або погіршувати їхній перебіг.

Паління шкодить майже кожному органу організму, включаючи репродуктивну систему. Вагітні жінки, які курять, стикаються з ризиками передчасного народження, завмиранням плода, народженням дитини з низькою масою тіла та іншими ускладненнями.

Також наукові дослідження свідчать про те, що куріння збільшує ризик розвитку цукрового діабету та впливає на здоров’я кісток. Паління також негативно впливає на зуби, ясна, зоровий апарат та загальну імунну функцію.

Отже, ми закликаємо всіх до усвідомлення небезпеки куріння та до відмови від цієї шкідливої звички. Нехай День «Цигарки небезпечні для здоров’я» стане початком вашого здорового життя без тютюну.

Матеріал підготував асистент кафедри внутрішньої медицини Володимир Вівсянник

Корисно знати