• Українська
  • English
Шляхи подолання тривожності

Шляхи подолання тривожності

Стрес і тривога є частиною природної реакції організму на небезпеку, боротьбу, втечу. Коли хтось відчуває загрозу, його організм виділяє гормони стресу. Метою такої реакції є забезпечення пильності, зосередженості та готовності людини протистояти загрозі.

 І стрес, і тривога є природною реакцією організму, проте майже завжди вони значно погіршують якість життя.

Гормони стресу змушують серце битися швидше, що призводить до посилення перекачування крові до органів і кінцівок. Ця реакція дозволяє людині бути готовою до реакції на стресову ситуацію і швидких дій. Люди починають дихати швидше, а кров’яний тиск підвищується.

 У той же час відчуття людини стають гострішими, і їх тіло виділяє поживні речовини в кров, щоб забезпечити весь організм необхідною енергією.

Цей процес відбувається дуже швидко – наш організм є розумним механізмом для забезпечення самозахисту. У свою чергу тривога є реакцією організму на стрес і це є логічним каскадом подій.

Багато людей розпізнають тривогу як почуття роздратованості, занепокоєння або страху, яке хтось відчуває перед важливою подією.

Практично всі ми колись відчуваємо стрес та періодично впадаємо у депресію, однак це не обов’язково означає, що ми хворі. Просто бувають дні, коли нам страшно та особливо не вистачає впевненості й рішучості.

Ось дев’ять маленьких порад, які можна використовувати, щоб допомогти собі зменшити симптоми тривоги.

  1. Слухайте музику

Багато досліджень відзначають заспокійливу силу музики. Прослуховування музики розслабляє наш розум.

Зокрема, дослідження свідчать, що ось ця пісня під назвою “Невагома”, створена групою Marconi Union, знижає тривожність на 65%.

  1. Дайте собі час

Якщо перед вами виникла ситуація, яка викликає у вас занепокоєння, то візьміть перерву. Наприклад, просто сходіть на коротку прогулянку.

Це може допомогти заспокоїти вас – як фізично, так і психічно.

  1. Уявіть найгірше

Що найгірше, що може з вами трапитися?

Можливо, це серцевий напад. Тоді спробуйте подумати як вам буде з ним. Важко? Женіть страх!

  1. Пийте чай

Конкретний тип чаю – називається kava tea – може суттєво зменшити рівень тривоги. Дослідники стверджують, що ця суміш викликає розслаблення. У 2013 році вчені довели, що чашка цього чаю може бути настільки ж ефективною, як медикаментозне лікування, і це без ризику звикання.

  1. Подивіться щось смішне

Гумор викликає сміх, а той у свою чергу вивільняє дофамін у наше тіло і зменшує рівень гормону стресу, який пов’язаний з тривогою.

  1. Візуалізуйте

Знайдіть хвилинку, щоб уявити собі безпечне місце і себе в ньому.

Якщо це пляж, то пригадайте як гарно ходити по піску, слухати звук хвиль та ніжитися на сонці.

Це безпечне місце викличе у вас позитивні спогади, які теж збільшать рівень дофаміну в крові та заспокоять вас.

  1. Пожуйте гумку

Жувальна гумка може допомогти полегшити симптоми тривоги. Дослідження 2011 року зафіксувало, що учасники, які жували гумку два рази на день протягом 2-х тижнів вказали, що були менш занепокоєні, ніж ті, хто не жував.

  1. Заохочуйте себе

Коли вам вдалося пройти повз вашу тривогу і зробити завдання, винагороджуйте себе. Це стимулюватиме вас домогтися успіху в майбутньому.

Стрес і тривога є частиною однієї реакції організму і мають схожі симптоми. Це означає, що їх важко відрізнити.

Стрес, як правило, короткочасний і є реакцією на визнану загрозу. Тривога може тривати довго, й іноді може здаватися, ніби її ніщо не викликає, і такий стан роздратування, паніки і неспокою може тривати місяцями.

Лікувати або контролювати стрес і тривогу можливо кількома способами, зокрема: стратегії розслаблення/переключення/когнітивно-поведінкової терапії можуть допомогти людям впоратися зі стресом і тривогою.

Часом потрібно і медикаменти, які кваліфікований спеціаліст вам порадить.

 

Матеріал підготувала: професор кафедри нервових хвороб,

психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка, д.мед.н. Юрценюк О.С.

 

Корисно знати