• Українська
  • English
Вибір – здоровий спосіб життя
Вибір – здоровий спосіб життя

Вибір – здоровий спосіб життя

Дуже часто наше самопочуття і здоров’я залежать від нашого бажання бути здоровим і рішення піклуватись про своє тіло найкращим чином. Здоровий спосіб життя (ЗСЖ) включає в себе всі заходи для збереження та відновлення здоров’я.

Основними складовими ЗСЖ є:

Вода.

Сон та відпочинок.

Жива їжа.

Фізична активність.

Свобода від стресу.

Наш організм містить значну частку води, найбільше головний мозок – 85 %. Добова потреба організму у воді становить 30 мл на кг ваги людини, а при підвищеному потовиділенні (влітку, при лихоманці, фізичному навантаженні) 40-45 мл на кг ваги. Кількість сечі повинна залежати від кількості споживаної води: зі збільшенням кількості випитої води повинна збільшуватись і кількість сечі. Для підтримки водно-сольової рівноваги на кожні2 лвипитої за день води повинно бути 1/2 чайної ложечки солі (з їжею або під язик).

Збереження режиму роботи-відпочинку, достатній сон вночі (від 8 годин, намагатись лягати якнайраніше до опівночі, краще з настанням темряви) нормалізують добові ритми організму, гормональний статус та діяльність внутрішніх органів.

Сон і відпочинок важливі в зв’язку з їх вкрай сприятливим впливом на здоров’я.

Сон регулює виділення важливих гормонів.

Сон уповільнює процес старіння.

Сон зміцнює імунну систему.

Сон сприятливо позначається на діяльності мозку.

Сон призводить до зниження рівня кортизолу в крові.

Результати медичних досліджень чітко і ясно показують, що відбувається при недосипанні.

1. Зростає ризик розвитку діабету другого типу. Результати одного з досліджень, опубліковані в медичному журналі Lancet, показали, що навіть у молодих і цілком здорових людей недолік сну в кількості 3-4 годин щоночі протягом тижня сещественно впливає на здатність їх організму переробляти вуглеводи, через що у деяких з них виникає переддіабетичного стан.

2. Ви втрачаєте притаманну вам спритність і «п’яніє» від безсоння.

3. Ви ризикуєте своєю роботою.

4. Ви піддаєте небезпеці не тільки власне життя, але і життя оточуючих.

5. Не достаток сну позначається на сексуальному потязі.

6. Ви стаєте більш сприйнятливим до різного роду захворювань.

7. Ви ризикуєте своїм шлюбом.

Бажано вибирати здорову їжу з натуральних складових, більше вживати овочів, салатів, горіхів, як солодощі – солодкі фрукти та мед, добре термічно обробляти м’ясо та рибу. Торкатись їжі помитими з милом руками. Читати на етикетці про склад продуктів. Рекомендуються надавати перевагу термічно необробленій їжі (зелень, фрукти, насіння), зменшити вживання консервованих продуктів, особливо з вмістом шкідливих добавок та штучних барвників. Важливим є виробити звичку вибирати корисну їжу.

Фізична активність передбачає не обов’язково спорт, але рухомість тіла у вигляді ранкової зарядки, піших прогулянок, танців дуже буде корисною. Можна кататись на велосипеді, грати в рухомі ігри (бадмінтон, теніс), виконувати хатню роботу чи на городі, тощо.

Результати дослідження, проведеного співробітниками Joslin Diabetes Center, показали, що страждаючі ожирінням дорослі люди, які позбулись всього лише від 7 відсотків своєї ваги і впродовж шести місяців виконували помірні фізичні вправи, змогли поліпшити функції своїх кровоносних судин приблизно на 80 відсотків, причому це стосується навіть тих із них, хто був хворий на діабет 2-го типу.

Фізична активність допомагає організму здолати стрес, скинути вагу і послабити апетит, допомагає запобігти діабету і контролювати рівень цукру в крові у хворих на діабет. Фізична активність зміцнює легені, пригнічує відчуття болю, допомагає побороти депресію, запобігти застуді, робить людину більш енергійною.

Причини виникнення стресу можна поділити на дві категорії:

1) фактори, які ми можемо і повинні контролювати;

2) фактори, які ми не можемо контролювати.

З першою групою ми можемо справитись, якщо визначимо, що це веде до виникнення нашого стресу і потрібно докласти зусиль, щоб зменшити вірогідність виникнення цих факторів. Наприклад, якщо був хаос на робочому столі, у кімнаті, то після прибирання та викидання непотрібних речей рівень стресу значно знижується. Також після недостатнього нічного сну можлива більша схильність до стресу.

З другою групою факторів ми боротись не можемо, але можемо змінити своє ставлення до них, навіть із вдячністю реагувати на ситуацію, що виникла, приймати обставини можливо, змінивши свою реакцію на них.

Матеріал підготували: завідувач кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини, проф. Тащук В.К., доц. Руснак І.Т.

 

Корисно знати