• Українська
  • English
Допоможи собі сам психологічно вижити у війні

Допоможи собі сам психологічно вижити у війні

У важкі часи війни, людям потрібно гуртуватися навколо допомоги один одному, злагоджено діяти задля посильної підтримки військовим (особиста участь у волонтерській діяльності, збір грошей на потреби армії тощо), наближаючи цим перемогу над ворогом.

Головне – свідомо не зациклюватися на одній проблемі війні, щоб вона не стала домінуючою і не перетягнула всю людську енергію виключно на себе та не позбавила ресурсу на інші життєві потреби. Важливо усвідомлювати, що всі сили, які йдуть на переживання щодо війни ні до чого позитивного не призведуть, а тільки погіршать психічне здоровя. А от дозволяти собі цього не варто. Треба зупинитися. Тому потрібно навчитися корисним звичкам, що не дозволять втратити зв’язок з реальністю та нададуть стимул діяти в неприродно важких умовах.

  1. Новини про війну потрібно споживати дозовано і тільки на перевірених ресурсах, краще в першій половині дня, щоб не погіршити якості сну та вночі відпочити, оскільки наступний день буде потребувати сил для роботи, злагоджених дій у разі потреби (можливої евакуації, турботи про дітей і батьків тощо). Людина не може передбачити, що наступний день готує, особливо, в часи війни.
  2. Ні в якому разі не дивитися російські фейкові канали та невідомі інтернет-ресурси, щоб не втратити психологічну рівновагу і не піддатися паніці.
  3. Намагайтеся більше говорити з близькими й однодумцями. Обговорювати з ними усі свої страхи, сумніви й переживання. Людям не патріотичної думки не поступатися у суперечці, щоб не втратити віри  в перемогу.
  4. Комунікувати з собою, вести внутрішній діалог, зосереджуватися на власних почуттях, аналізувати прочитане та побачене.
  5. Зосереджуватися на турботі про дітей та близьких, роботі, волонтерській допомозі — на будь-чому.
  6. Частіше бувати на свіжому повітрі. Пам’ятати під час прогулянки в організмі виробляються серотонін та інші гормони щастя, які на сьогодні є дуже необхідними.
  7. Намагатися дотримуватися здорового способу життя: не вживати спиртні напої, наркотичні засоби, менше палити цигарки, регулярно харчуватися, підтримувати водний баланс, по можливості більше фізично себе навантажувати (заняття спортом, роботою на дачі, будь-чим).
  8. Займатися дихальною гімнастикою, яка вам підходить.
  9. Мріяти, планувати своє майбутнє.
  10. Пам’ятати, що війна обов’язково закінчиться.
  11. Знаходити час для жартів, частіше, не дивлячись ні на що, посміхатися, віртуально повертатися в щасливі моменти свого життя.
  12. І головне – вірити в перемогу.

Інформація подана доцентом Світланою Русіною та лікарем Русланою Нікоряк

Корисно знати