• Українська
  • English
Методи зміцнення опорно-рухового апарату
Методи зміцнення опорно-рухового апарату

Методи зміцнення опорно-рухового апарату

БУДЬТЕ ЗДОРОВИМИ. Малорухомий спосіб життя (гіподинамія), одноманітне харчування, вживання фаст-фудів та генетично-модифікованої продукції, алкоголю сприяє ослабленню опорно-рухового апарату та розвитку зниження щільності кісткової тканини (остеопорозу), що є частою причиною переломів і деформацій кісток. Особливо актуальною ця проблема є у жінок пре- та клімактеричного періоду, а також у чоловіків після 55 років. Слід звернути увагу на цей аспект свого здоров’я заздалегідь, починати профілактику якомога раніше.

Правильне харчування

Важливим є правильне харчування. Зміцненню кісток сприяє достатня кількість кальцію і вітаміну D. Кращими джерелами кальцію є молочні продукти (молоко, йогурт, сир), рибна (особливо лосось, сардини, тунець), яйця, броколі, морква, селера, шпинат, помідори, апельсини, чорнослив, овес, кукурудза, пшениця, висівки, гречка, бобові, горіхи, печінка, куряче м’ясо. Ці продукти корисні для синтезу кісткової тканини, стимулюють утворення колагену, зміцнюють сполучну тканину кісток. Врахування таких особливостей харчування, а саме підтримка збалансованої дієти, має велике значення як для ростучого організму, так і для старшого віку, проте зміцнення опорно-рухового апарату краще починати з дитинства.

Важливим та вкрай необхідним для організму є сонячне світло. Його ультрафіолетове випромінювання в розумних дозах має антибактеріальну дію, покращує кровообіг і розширює кровоносні судини, є джерелом вітаміну Д. Тому, в літній період необхідно приймати сонячні ванни.

Фізична активність

Фізична активність, активний спосіб життя також зміцнює кістки та розвиває стійкість організму до травм. Рекомендовано систематично застосовувати ходьбу, працювати в саду та присадибних ділянках, займатися силовими тренуваннями. Різні варіанти фізичної активності повинні приносити насолоду та бути правилом способу життя.

Необхідно боротися з надлишковою масою тіла чи ожирінням, адже це додаткове навантаження на власний опорно-руховий апарат, особливо на “опорні” суглоби (колінні, кульшові), які найчастіше пошкоджуються.

Регулярні нормовані фізичні вправи у поєднанні з добре збалансованою дієтою та веденням здорового способу життя – є кращим методом збереження всіх частин опорно-рухового апарату сильними і здоровими.

Піклуватися про міцність кісток слід починати змолоду. Тоді в літньому віці буде набагато менше проблем зі здоров’ям.

Матеріал підготували: професор Олександр Федів та доцент Лариса Волошина, кафедра внутрішньої медицини.

Корисно знати