• Українська
  • English
Джон Пембертон намагався винайти знеболюючі ліки, а в результаті винайшов сучасний напій Coca Cola  

Джон Пембертон намагався винайти знеболюючі ліки, а в результаті винайшов сучасний напій Coca Cola  

Хоча винайдення Coca-Cola відбулося 137 років тому, напій і сьогодні має неабияку актуальність та популярність. Coca-Cola стала не просто напоєм, а емблемою світової культури, яка асоціюється зі смаком, стилем та емоціями.

Не всім відомо, що історія відкриття починається з фармацевта, на ім’я Джон Пембертон, який жив в Атланті, штат Джорджія, наприкінці 19-го століття. У 1886 році Пембертон шукав ліки проти головного болю та інших захворювань і почав експериментувати з різними інгредієнтами у своїй аптеці.

Одним з інгредієнтів, який використовував Пембертон, був екстракт листя коки, який містив невелику кількість кокаїну. Він поєднав цей екстракт з екстрактом горіха кола, який містить кофеїн, та іншими інгредієнтами, такими як ваніль і карамель. Він змішав цю суміш з газованою водою, щоб створити шипучий, освіжаючий напій.

Спочатку Пембертон позиціонував свій новий напій як ліки й назвав його “Французька винна кока-кола Пембертона”.

Однак, коли популярність напою зросла, Пембертон зрозумів, що вигідніше продавати його як освіжаючий напій, ніж як ліки.

Згодом назву напою змінили на “Coca-Cola”, а перші партії продавали в місцевій аптеці по п’ять центів за склянку. У 1899 році була створена компанія Coca-Cola Company, і напій почали розливати в пляшки та розповсюджувати по всій території Сполучених Штатів.

Сьогодні Coca-Cola є одним з найбільш впізнаваних брендів у світі, а її рецепт залишається таємницею, що ретельно охороняється. Попри суперечки щодо її впливу на здоров’я та навколишнє середовище, Coca-Cola залишається популярним і культовим напоєм, яким насолоджуються мільйони людей по всьому світу.

 

Автор – асистент кафедри фармації Анастасія КЛЮЙКО

 

 

Корисно знати