• Українська
  • English
Атипові форми псоріазу, їх ознаки

Атипові форми псоріазу, їх ознаки

У періоди кризових ситуацій, у тому числі – у воєнний час, зростає захворюваність на псоріаз. В останні роки все частіше виникають атипові форми псоріазу, які утруднюють їх діагностику та є причиною запізнілого лікування пацієнтів.

Що сьогодні відомо про псоріаз? Це генетично обумовлене хронічне захворювання шкіри з можливим ураженням кісток, суглобів та внутрішніх органів. Суть псоріазу полягає в тому, що під дією різних чинників (стреси, гостра їжа, перенесені інфекційні хвороби, зниження імунної реактивності тощо) у шкірі прискорюється поділ клітин з утворенням запальної висипки з лусочками.

Типовими проявами псоріазу на шкірі є запальні (рожево-червоного кольору) вузлики (наукова назва – «папули») різних розмірів (від 2-3 мм до долоні й більше), ущільнені (відчутно при їх промацуванні), вкриті сріблясто-білими лусочками, які легко зішкрябуються. Висипка зазвичай має поширений характер, розташована на розгинальній поверхні рук і ніг (особливо в ділянці ліктьових і колінних суглобів), на волосистій частині голови, на тулубі.

Разом з тим, нерідко виникають нетипові клінічні прояви псоріазу, зокрема:

  • Ексудативний псоріаз – виникає на тлі серцево-судинних хвороб чи венозного застою у ногах, проявляється папулами з набряком та утворенням на їх поверхні нашарувань сірувато-жовтих вологих лусочко-кірочок.
  • Інверсний псоріаз – характеризується атиповим розташуванням елементів висипки – у складках (пахова, міжсіднична та ін.), на згинальних поверхнях рук і ніг, у ділянці пупка; зазвичай така форма виникає при ендокринній патології (цукровий діабет, ожиріння тощо).
  • Пустульозний псоріаз – проявляється утворенням на поверхні псоріатичних папул гнійничків (пустул), що може свідчити про зміни імунної реактивності організму. Така форма псоріазу може бути обмеженою (на долонях і підошвах) або поширеною із підвищенням температури тіла, погіршенням самопочуття.
  • Себорейний псоріаз – має схожість із себорейним дерматитом за локалізацією висипки (на волосистій частині голови, в ділянці груднини і спини – там, де є велика кількість сальних залоз шкіри) та наявністю на поверхні висипки сірувато-жовтих «масних» лусок.
  • Плямистий псоріаз – рідкісний прояв псоріазу з незначним ущільненням папул (у вигляді плям), вкритих тонкими сіруватими лусочками.
  • Папіломатозний (бородавчастий) псоріаз характеризується утворенням на поверхні папул бородавчастих розростань, частіше – на ногах.
  • Рупіоїдний псоріаз проявляється масивними пошарованими лусочко-кірками, які припідняті над поверхнею папул у вигляді «мушлі» раковин.

Причиною діагностичних помилок може також стати ізольоване ураження псоріазом долоней та підошов (сприймається як грибкове ураження шкіри) та псоріаз статевих органів (сприймається як прояв венеричного захворювання).

При появі подібної висипки на шкірі – не слід займатися самолікуванням ! Необхідно звернутися до фахівця – лікаря-дерматовенеролога, який встановить діагноз та призначить раціональне лікування відповідно до клінічної форми псоріазу.

 

 

Матеріал підготували:

Ольга ДЕНИСЕНКО – завідувач кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету, професор;

Марина СТОРОЖУК – асистент кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету, кандидат медичних наук.

Корисно знати