• Українська
  • English
Особливості неврозу нав’язливих станів

Особливості неврозу нав’язливих станів

Пандемія короновірусу призвела до зниження оптимістичного стану людства та викликала колективну тривогу в усьому світі. На сьогодні поширеними хворобами  стали психогенні психічні розлади, а саме – невроз нав’язливих станів чи обсесивно – компульсивний розлад.

Невроз нав’язливих станів розвивається у людей психастенічного складу внаслідок дії психогенного чинника (стресу).

Через виникаючий внутрішньоособистісний конфлікт, зумовлений переживаннями психотравмівної ситуації, людину охоплюють тривожні думки, яких вона не може позбутися. Основною їх рисою є тривожна недовірливість, нерішучість,  схильність до сумнівів (обсесій), страхів (фобій),  нав’язливих неконтрольованих дій (компульсій) зі збереженою критичністю до них та спробах боротися з ними. Спонтанно виникаючі відчуття тривоги викликають надмірне занепокоєння, які, як правило, розвивається після перенесеної гострої психотравми або на тлі досить тривалого психологічного диструсу. Тривала нервова напруга, у свою чергу, викликає дискомфорт, що отруюює життя людини. І в такому стані перебуває значна частина громадян. Невроз нав’язливих станів може проявлятися  симптомами окремих варіантів та їх сукупністю.

Відмінною рисою обсесивного варіанту є мимовільно, непереборно виникаючи сумніви «не вдасья уникнути хвороби», нав’язливі думки «мабуть точно захворію», спогади «всі знайомі хворі», уявлення «лиш би не дуже важко перенести хворобу».

Фобічний варіант характеризується нозофобією, а  саме – побоюванням  за своє здоров’я  – соvidфобія, страхом збожеволіти (маніофобія) та страхом смерті – танатофобія.

 В свою чергу компульсивний варіант неврозу нав’язливих станів характеризується непереборною потребою виконувати нелогічні безглузді дії, страхуючи цим самим себе від небезпеки, а саме – нав’язливимим тривалим, багаторазовим миттям рук, частим використанням антисептиків, що не є відбиттям необхідності та реальності.

Важливим є те, що нав’язливі сумніви, страхи, прагнення, потяги, рухи і дії, порушуючи звичний плин життя людини, які виникають постійно, викликають сильне занепокоєння або тривогу, порушують таким чином психічне здоров’я людини.

Спроби «взяти себе в руки», «не звертати увагу» або зусилля  із самоконтролю зазвичай не допомагають, а спонукають не  зволікати з візитом до спеціаліста!

Інформація подана доцентом Світланою Русіною

та лікарем психотерапевтом Русланою Нікоряк

Корисно знати